Ολομέλεια Εφετών: Γιατί είπε συντριπτικό «όχι» σε ορισμό εφέτη ανακριτή για την τραγωδία στο Μάτι

Με μία σχεδόν ομόφωνη απόφαση η Ολομέλεια Εφετών της Αθήνας απέρριψε τον ορισμό εφέτη ειδικού ανακριτή για την περαιτέρω διερεύνηση ποινικών ευθυνών για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι.

Μόλις 3 εφέτες είπαν «ναι» στην πρόταση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Γιάννη Μωραϊτάκη, με τους υπόλοιπους (ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τους 85) να συντάσσονται κατά της αλλαγής ανακριτή. Κάτι τέτοιο, έκριναν, θα είχε αντίθετα αποτελέσματα. Ο πρωτοδίκης ανακριτής βρίσκεται πλέον στο τελευταίο στάδιο της ανάκρισης: συντάσσει αυτή την περίοδο τα κατηγορητήρια για να καλέσει σε απολογία τους κατηγορουμένους. Εάν η ογκώδης δικογραφία περνούσε σε εφέτη ειδικό ανακριτή, μόνο για να τη μελετήσει θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένα δίμηνο.

Οι εφέτες συντάχθηκαν με την εισήγηση του κ. Μανώλαρα, ο οποίος έχοντας μιλήσει τόσο με τον πρωτοδίκη ανακριτή, όσο και με τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου της Αθήνας (ο τελευταίος απέστειλε και σχετικό έγγραφο στην Ολομέλεια), ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι ήδη η ανάκριση έχει προχωρήσει πολύ. Η εκτίμηση που εκφράζεται είναι ότι εντός 4-5 μηνών, η ανάκριση θα έχει ολοκληρωθεί.

Τονίστηκε επίσης ότι μόλις με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους (μέσα Σεπτεμβρίου) ο πρωτοδίκης ανακριτής απαλλάχθηκε από τα υπόλοιπα καθήκοντά του (μέχρι τότε αναλάμβανε κι άλλες υποθέσεις και ανέβαινε και σε έδρες για να δικάσει) προκειμένου να «τρέξει» την ανάκριση για τις ευθύνες στην πυρκαγιά στο Μάτι. Εχει λάβει καταθέσεις από περισσότερους από 200 μάρτυρες και 4 φορές έχει καλέσει σε συμπληρωματική κατάθεση τους πραγματογνώμονες.

Οι τρεις εφέτες που μειοψήφισαν είχαν την άποψη ότι ανεξάρτητα από το πόσο έχει προχωρήσει την ανάκριση του ο πρωτοδίκης ανακριτής, η περαιτέρω έρευνα πρέπει να ανατεθεί σε εφέτη λόγω μείζονος σπουδαιότητας της υπόθεσης.

Για τη φονική πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος 20 νυν και πρώην αιρετών και κρατικών αξιωματούχων. Μεταξύ αυτών η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και στελεχών της Πολιτικής Προσταςίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Οι διώξεις σε βάρος είναι σε βαθμό πλημμελήματος, για:

  • Εμπρησμό από αμέλεια
  • Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως
  • Σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Related Posts