Δικογραφία για Μάτι: Παντελής έλλειψη συντονισμού και έγκαιρης παρέμβασης

Η ογκωδέστατη δικογραφία για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι παριλαμβάνει συγκλονιστικές μαρτυρίες και καταθέσεις για τις τελευταίες στιγμές των θυμάτων αλλά και αδιάψευστα στοιχεία για την παντελή έλλειψη ενημέρωσης, οργάνωσης, συντονισμού και έγκαιρης παρέμβασης της πολιτείας. Ο Ελεύθερος Τύπος αποκαλύπτει τις μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και τις περιγραφές που σοκάρουν.

«Πράξτε κατά βούληση», ήταν η σύσταση της Πυροσβεστικής

Ηταν μεσημέρι Δευτέρας όταν η Βασιλική Κατσαργύρη βρισκόταν με την οικογένεια και φίλους τους στο σπίτι τους στον Νέο Βουτζά. Δυο μέρες νωρίτερα είχαν παντρέψει την κόρη τους. Οταν κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, τηλεφώνησε στο 199 και της είπαν ότι υπήρχε φωτιά στην Κινέτα. Αργότερα, μια φίλη της που είχε πάρει και εκείνη στην Πυροσβεστική, όταν πια η φωτιά έκαιγε το Λύρειο Ιδρυμα, έλαβε την απάντηση «να πράξουν κατά βούληση». Αποφάσισαν να φύγουν με διαφορετικά αυτοκίνητα. Εφυγε πρώτη και ενώ αρχικά κατάφερε να φθάσει γρήγορα στη λεωφ. Μαραθώνος, της τηλεφώνησε ο σύζυγός της, ζητώντας της βοήθεια γιατί είχε μπλοκάρει η γκαραζόπορτα. Αποφάσισε να επιστρέψει και μετά… το χάος.

 «Προσπάθησα να γυρίσω πίσω από τη δεύτερη είσοδο αλλά ήταν ήδη κλειστή και με συμβούλεψαν να πάω από την πρώτη είσοδο. Μόλις έφτασα στην πρώτη είσοδο είχε κλείσει και αυτή. Εκεί με σταμάτησε η Πυροσβεστική διότι είχε πιάσει φωτιά στην οδό Ακακίας»… «Προσπάθησα να κατευθυνθώ από τη λεωφ. Μαραθώνος προς Μάτι για να συναντήσω τους φιλοξενούμενούς μου, αλλά ήδη η λεωφόρος ήταν κλειστή από την πρώτη είσοδο και πέρα προς τη Νέα Μάκρη»…

«…Βγαίνοντας από Ραφήνα με το αυτοκίνητό μου και επειδή ο δρόμος προς τη διασταύρωση Ραφήνας ήταν μποτιλιαρισμένος, προσπάθησα διαμέσου παραδρόμων να φτάσω στο πίσω μέρος της Ραφήνας προς Κόκκινο Λιμανάκι για να καταφέρω να βρεθώ στον Νέο Βουτζά από άλλο δρόμο. Το μόνο που κατάφερα ήταν να βρεθώ ανάμεσα σε εστίες φωτιάς…».

Τελικά ο άντρας της, όπως και η ενοικιάστριά τους Μαρία Παγωμένου, βρέθηκαν αποτεφρωμένοι στο αυτοκίνητο της δεύτερης, στην οδό Ισμήνης, σημείο που αποτέλεσε παγίδα θανάτου και για άλλους.

«Όσοι έφυγαν έφυγαν απλώς γιατί θεώρησαν ότι ήταν καλό να φύγουν και δεν ειδοποιηθήκαμε ούτε την προηγούμενη ημέρα για τον κίνδυνο φωτιάς εξαιτίας ισχυρών ανέμων, αλλά ούτε και την ίδια ημέρα για την ύπαρξη της φωτιάς με κανέναν απολύτως τρόπο (κινητό, σταθερό, καμπάνες, οχήματα κ.λπ.)».

Η Αστυνομία μας έστειλε πίσω στο Μάτι

Ο Γιάννης Χαρδαλούπας, που έχασε τη μητέρα του Μαρία και την 26χρονη αδελφή του Ελισσάβετ (ήταν το 99ο θύμα της πυρκαγιάς που απεβίωσε στο νοσοκομείο), καταθέτει: «…Τις βρήκα δέκα μέτρα μακριά από το αυτοκίνητο στο δρόμο εξουθενωμένες και με σοβαρά εγκαύματα. …Τις παρέλαβα και εν συνεχεία εξήλθα του οικισμού στη Λ. Μαραθώνος από την πρώτη έξοδο του οικισμού, με κατεύθυνση στη Νέα Μάκρη, εκεί όμως μας σταμάτησε μπλόκο της Αστυνομίας και μας έστειλε στο Μάτι. Εν συνεχεία, λόγω του μποτιλιαρίσματος στο Μάτι, ξαναγύρισα στη Λ. Μαραθώνος και κατευθύνθηκα προς Αθήνα…».

Καμία εντολή, καμία οργάνωση

Η Δέσποινα Ζαφειρίου και ο σύζυγός της Στράτος εγκλωβίστηκαν στην οδό Τρίτωνος ανάμεσα σε παρατημένα αμάξια. «Η φωτιά μπήκε στο αμάξι από την πλευρά του Στράτου και τον έκαψε σε διάφορα σημεία… Αμέσως τον τράβηξα και τον έσυρα από την πλευρά μου που δεν είχε φωτιά και μπήκαμε στην πυλωτή μιας πολυκατοικίας στο γκαζόν. Παρόλο που μου έλεγε να φύγω να σωθώ, συνέχισα να τον σέρνω και μπήκαμε ακόμα πιο κάτω στην πυλωτή. Εκεί καλούσα σε βοήθεια για 4 ώρες μέχρι που βρέθηκε κάποιος κύριος αγνώστων στοιχείων ο οποίος μας προσέφερε τις πρώτες βοήθειες». https://www.liberal.gr

Related Posts