Μάτι : Ήξεραν για νεκρό από τις 19:51 και έπαιζαν θέατρο

Το αρχείο κλήσεων που έγιναν στις 23 Ιουλίου 2018 στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής καταδεικνύει την ύπαρξη νεκρού από τις 19:51, κάτι που επιβεβαιώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο που τον συνόδευε στη σύσκεψη – παρωδία έπαιζαν θέατρο.


Εάν αγαπάς την περιοχή του Ματιού η μένεις στην περιοχή και θες να γίνεις ο ανταποκριτής η ο αρθρογράφος μας η να μας στέλνεις νέα και θέματα που αφορούν το Μάτι έλα σε επαφή μαζί μας από εδώ.


Το Πρώτο Θέμα δημοσιεύει διαλόγους σοκ από την ημέρα της τραγωδίας. Στοιχεία που έχουν προκύψει από την επεξεργασία 2.023 αρχείων μαγνητοφωνημένων συνομιλιών, τις οποίες έχει επεξεργαστεί η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Συγκλονιστικές είναι οι κλήσεις των πολιτών μέσα από τις φλόγες στην Πυροσβεστική που ζητούν βοήθεια…

Ο πρώτος νεκρός

Το ντοκουμέντο που αποκαλύπτει σε όλο το «μεγαλείο» τα ψέματα της κυβέρνησης Τσίπρα είναι η κλήση που έγινε στις 19:51:04 οπότε καταγράφεται η πρώτη ενημέρωση για νεκρό. Είναι ο πυραγός Υμηττού ο οποίος αφού διέσωσε δύο άτομα στο Κόκκινο Λιμανάκι, εντόπισε και ενημέρωσε την υπηρεσία του για την ύπαρξη νεκρού στην λεωφόρο Δημοκρατίας 107 στο Κόκκινο Λιμανάκι. Πρόκειται για έναν μεσήλικα που εντοπίστηκε νεκρός στη μέση του δρόμου.

Στις 19:52:37 ακολουθεί δεύτερη εσωτερική επικοινωνία στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής κατά την οποία δίνεται και η άδεια από τον διοικητή να ενημερωθεί για τον νεκρό το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής. Κατόπιν αυτών των στοιχείων, αβίαστα προκύπτει το ερώτημα: εφόσον ενημερώθηκε ακόμη και το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής για την ύπαρξη νεκρού, πώς είναι δυνατόν να μην γνώριζε ο πρωθυπουργός κατά την σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής αρκετές ώρες αργότερα;

Πού είναι η φωτιά;

Σοκαριστικά είναι επίσης τα τηλεφωνήματα που γίνονται από πολίτες που προσπαθούν να πείσουν το «199» ότι υπάρχει νέο μέτωπο φωτιάς στην Καλλιτεχνούπολη και οι απαντήσεις που λαμβάνουν είναι ότι έχουν μπερδέψει τους καπνούς που προέρχονται από την φωτιά στην Κινέττα!

Ενδεικτικοί της πλήρους ασυνεννοησίας που υπήρχε την κρίσιμη ώρα που οι φλόγες έζωναν τα σπίτια στο Μάτι και εγκλώβιζαν δεκάδες ανθρώπους σε μια πύρινη κόλαση με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 100 άτομα, είναι οι διάλογοι για το πού βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις και εάν ελέγχουν την κατάσταση. Σε μια κλήση η απάντηση στην ερώτηση εάν η κατάσταση στο Νταού Πεντέλης είναι ελεγχόμενη είναι: «Δεν ξέρουμε πού θα φτάσει, δεν ξέρουμε τίποτα, πριν λίγο ξεκίνησε».

Στις 17:41:35 καταγράφεται ο εξής διάλογος για την φωτιά στον Βουτζά:

-«Δεν μπορώ, δεν έχω εικόνα, δεν μπορώ να σας δώσω, να σας πω κάτι τέτοιο. Εσείς βλέπετε φωτιά κοντά σας;»
-«Ρε παιδιά, εδώ πέρα μες στην κάπνα είμαστε».
-«Κάπνα, είναι η μισή Αττική μες στην κάπνα».
-«Ναι απλώς ήθελε να ρωτήσω, μένω Μάτι, η φωτιά την είδα»
-«Πέρασε κάποιος από εκεί να σας πει να φύγετε από το σπίτι;»
-«Όχι».
-«Αρα είναι οι δικοί μας εκεί και κανονίζουν όλα»…

Βέβαια, από τις 17:11:25 υπάρχει καταγραφή ότι το ελικόπτερο της πυροσβεστικής είχε ενημερώσει το κέντρο επιχειρήσεων ότι «η φωτιά είναι γύρω από τα σπίτια, σε μερικά έχει μπει και σε περίβολο» και τότε το κέντρο δίνει εντολή για ενισχύσεις…

Η ασυνεννοησία και η έλλειψη συντονισμού ήταν πλήρης, ωστόσο κάποια στιγμή ήρθε η «αναλαμπή» στους υπεύθυνους ότι τα περιπολικά του Πυροσβεστικού Σώματος που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται στην Πεντέλη είχαν ξεμείνει στην Κινέττα. Ακολούθησε μια αγωνιώδης προσπάθεια να κινητοποιηθούν όσες δυνάμεις ήταν διαθέσιμες γιατί «θα έχουμε θέμα». Η διαταγή που ήρθε με χρονοκαθυστέρηση ανέφερε: «Διώξτα, διώξτα Κώστα, διώξτα, διώξτα, Κώστα θα έχουμε θέμα, δεν έχουμε μέσα να στείλουμε, τώρα διώξτα όλα».

Κραυγές αγωνίας : «Καιγόμαστε, σώστε μας»

Συγκλονιστικές είναι οι αγωνιώδεις κλήσεις πολιτών από το Μάτι την ώρα που οι φλόγες τους ζώνουν. Καλούν την πυροσβεστική για βοήθεια. Κάποιοι μιλούν για ηλικιωμένους ή αρρώστους που δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους. Οι χειριστές του «199» μιλούν για «πόλεμο».

«Τι να κάνουμε ο κόσμος είναι πολύς εδώ, πρέπει να μας βοηθήσετε να εκκενώσουμε το ξενοδοχείο».

«8 άτομα, με ένα βρέφος. Είναι στο Μάτι. Είναι εγκλωβισμένοι». «Είναι 8 άτομα εγκλωβισμένα σε ένα σπίτι που έχει πάρει φωτιά, που καίγεται και έχει παιδιά μέσα».

Ο διάλογος μεταξύ των πυροσβεστών δίνει το στίγμα:

-«Μας δίνουν τώρα ένα σημείο, στη λεωφόρο Δημοκρατίας 170 […] ότι καίγονται εκεί κάνα δύο σπίτια και δύο αυτοκίνητα»
-«Παιδιά, σπίτια καίγονται παντού και αυτοκίνητα. Παντού».
-«Και εγκλωβισμένος κόσμος παρατάει τα αυτοκίνητα και γίνεται αυτό το πράγμα…»

«Εμείς φύγαμε τώρα, έχουμε δύο μωρά τριών μηνών οπότε φύγαμε και αφήσαμε όμως την μητέρα μου πίσω. […] Φωτιά δύο σπίτια πιο πέρα, είδα τη φωτιά δηλαδή».

«Η θεία μου έχει λιποθυμήσει έξω, δεν ξέρω αν… […] Καίγεται το σπίτι μου, έχω φύγει, είμαστε καλά, οι διπλανοί μας δεν είναι καλά, μας παίρνουν τηλέφωνα «καιγόμαστε» […] Είναι 85 χρονών, καίγεται, μας έχει πάρει τηλέφωνο. Δεν προλάβανε, γιατί η γυναίκα του είναι κατάκοιτη και βγήκε έξω και μάλλον έχει λιποθυμήσει έξω ή έχει πεθάνει…»

«Έχουν αρπάξει φωτιά και τα δύο σπίτια, καίγομαι καίγομαι μας λέει, καίγομαι καίγομαι , τα χέρια μου, αυτό».

«Ελάτε να με πάρετε με τον σύζυγό μου. […] Βγήκα με το λάστιχο, έσβησα τις φωτιές γύρω γύρω, καίγονται τα πεύκα, καίγονται τα πάντα. […] Δεν μπορώ να φύγω, έχω έναν άνθρωπο άρρωστο, δεν μπορώ να τον πάρω, πώς να τον πάρω;»