Οι κατσίκες «ντύθηκαν» πυροπροστάτριες στην Καλιφόρνια

«Τις ξέραμε για το εξαιρετικής ποιότητας γάλα και τα προϊόντα τους, για το εξαιρετικό χωρίς λίπος κρέας, το δέρμα και τις κοπριές τους, και τώρα; Οι κατσίκες “ντύθηκαν” πυροπροστάτριες στην Καλιφόρνια»

Κατά την θητεία μου στο ΥΠΑΑΤ θυμάμαι τις αντιρρήσεις ορισμένων, στην αλλαγή του ορίου βοσκοτόπου (λιβαδιού) σε βοσκήσιμες γαίες, που, πέραν των λιβαδιών που βόσκονται από πρόβατα, περιελάμβανε έτσι και δασικές εκτάσεις θαμνώδους βλάστησης που βόσκονται από κατσίκια. Ο νέος όρος αύξησε τις χαρτογραφημένες πλέον και επιλέξιμες για επιδοτήσεις εκτάσεις, υποστήριξε την αιγοπροβατοτροφία που συρρικνωνόταν, συνέβαλε αργότερα στην είσοδο στον κλάδο πολλών νέων κτηνοτρόφων, όπως άλλωστε έκανε παράλληλα και το πρόγραμμα αναχλόασης των βοσκοτόπων. Κυρίως όμως, υποβιβάζοντας χαμηλώνοντας) τη θαμνώδη βλάστηση (αφού τα κατσίκια βόσκουν όρθια στα δύο πόδια) στις βοσκήσιμες θαμνώδεις γαίες, βοήθησε σημαντικά στην πρόληψη μεγάλων πυρκαγιών στις συγκεκριμένες περιοχές, περιορίζοντας την ξηρή καύσιμη ύλη στους θάμνους των δασών. Οι διεργασίες αυτές άλλωστε συνέβαιναν για χρόνια. Γινόταν όμως με δυσκολίες, αφού επρόκειτο περί περιοχών χαρακτηρισμένων ως δασικές εκτάσεις. Γίνονταν ανεξέλεγκτα χωρίς τον έλεγχο αριθμού ζώων, εποχής βόσκησης, χωρίς σχέδια διαχείρισης, κ.ά. Και εννοείται χωρίς οικονομική υποστήριξη από τους ευρωπαϊκούς πόρους της ΚΑΠ.

Πέραν αυτών όμως ο ίδιος γνώριζα ότι υποβιβάζοντας, κάθε χρόνο, τη θαμνώδη βλάστηση σ’ αυτές τις εκτάσεις τα κατσίκια υποβοηθούσαν στον περιορισμό των κινδύνων καταστροφής των εκτάσεων αυτών από τις πυρκαγιές. Διαβλέποντας μάλιστα τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές, με τις διαφαινόμενες ήδη αυξημένες θερμοκρασίες, παρατεταμένες ξηρασίες, ισχυρές ανεμοθύελλες παράλληλα με την συχνότερη επισκεψιμότητα αστών σε δασικές εκτάσεις, το άνοιγμα δρόμων, την εκτέλεση έργων (φράγματα, ανεμογεννήτριες, ηλιακά, κ.ά.) αυξάνονταν οι κίνδυνοι πυρκαγιών. Έπρεπε λοιπόν να αντισταθμιστούν οι αυξημένοι αυτοί κίνδυνοι πυρκαγιών από μείωση των κινδύνων και αντίστοιχες προσπάθειες πυροπροστασίας. Η αλλαγή λοιπόν που επέφερε ο ορισμός των βοσκησίμων γαιών και η συνεπακόλουθη βόσκησή τους από κατσίκια και το χαμήλωμα της θαμνώδους βλάστησης εντάχτηκαν σε αυτό το στόχο.

Δύο χρόνια μετά την απομάκρυνσή μου από το ΥΠΑΑΤ φίλοι μου καθηγητές από την Αμερική, κάποιοι μάλιστα Έλληνες, παλιοί μεταπτυχιακοί μου φοιτητές κυρίως από την Καλιφόρνια (πολιτεία με παρόμοιες με μας συνθήκες που άρχιζε να μαστίζεται από πυρκαγιές) μου ανέφεραν ότι οι Καλιφορνέζοι σκέπτονται σοβαρά να υποστηρίξουν την πυροπροστασία με την αξιοποίηση κατσικών! Μου είπαν λοιπόν ότι σκέπτονται σοβαρά να ακολουθήσουν την πολιτική του ΥΠΑΑΤ, με τα κατσίκια, για να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα των πυρκαγιών. Μόνο που εκεί μέσα σε τέτοιες εκτάσεις βρίσκονται διάσπαρτες χιλιάδες μονοκατοικίες εύπορων κυρίως Αμερικανών ή δημόσια και δημοτικά πάρκα, κ.ά. Στην αρχή τα εξέλαβα ως φιλικά πειράγματα. Αφού στην Αμερική δεν εκτρέφονται κατσίκια σε εκτατική μορφή όπως στην Ελλάδα. Παρά του ότι έχουν προβατοτροφία και φυσικά μεγάλης κλίμακας βοοτροφία -θυμηθείτε τους cowboys δηλ. αγελαδάρηδες. Ούτε τα πρόβατα όμως ούτε οι αγελάδες κάνουν για «πυροπροστάτες». Αφού βόσκουν σε λιβάδια κι όχι στις θαμνώδεις δασικές εκτάσεις που καίγονται συχνότερα.

Κι όμως, όσο απίστευτο κι αν φαινόταν η πυροπροστασία τέτοιων εκτάσεων με την αξιοποίηση πολλών κοπαδιών κατσίκας έγινε κύρια πλέον πολιτική προστασίας των εκτάσεων της Καλιφόρνιας. Ως και το έγκυρο κορυφαίο περιοδικό της Αμερικής για την τεχνολογία ασχολήθηκε με τη σημαντική αυτή «καινοτομία» της Καλιφόρνιας! Ανάμεσα σε άρθρα για τις καινοτομίες της Tesla, Facebook, Google, Apple, Amazon, κ.ά. θεωρήθηκε μεγάλη καινοτομία και η χρήση κατσικιών για πυροπροστασία. Η φωτογραφία μιας ευτυχισμένης κατσίκας τραβηγμένη μάλιστα από το κορυφαίο Φωτοπρακτορείο Getty Images κοσμούσε το άρθρο. Φαινόταν η ευτυχία της από τα κλειστά από ευχαρίστηση μάτια της και το γεμάτο στόμα της τρώγοντας τώρα φρέσκα βλαστάρια και τρυφερά φυλλαράκια. Η απωθητική μυρωδιά των ούρων και των κοπράνων της κατσίκας έγιναν πλέον ποθητά αρώματα!

Καινοτόμος όμως είναι και ο τρόπος εφαρμογής αυτής της πολιτικής, αφού διαφέρει από τους δικούς μας γιδοβοσκούς και τα κοπάδια τους. Πιο συγκεκριμένα, οι Δασικές Υπηρεσίες, οι Δήμοι, οι Μεγάλοι Ιδιοκτήτες Γης και τα σπίτια σε Ιδιωτικές Δασικές Εκτάσεις και μικρότεροι κτηματίες της Υπαίθρου τηλεφωνούν μεγάλες επιχειρήσεις εκτροφής κατσικών, που δημιουργήθηκαν γι αυτό το σκοπό. Να γίνουν δηλ. τα κατσίκια τους πυροπροστάτες δασικών εκτάσεων Το πρωί, λοιπόν, φθάνει στην προς πυροπροστασία μεγάλη έκταση το κομβόι φορτηγών. Ένα φορτηγό κατάλληλα εξοπλισμένο με μηχανολογικό εξοπλισμό απλώνει πρώτα γύρω-γύρω μια πρόχειρη συρμάτινη περίφραξη. Αμέσως μετά τα φορτηγά με τα κοπάδια αδειάζουν τα πεινασμένα κατσίκια στα δασοκτήματα, πάρκα, κλπ. Άλλο φορτηγό αφήνει 1-2 ποτίστρες με νερό για να ξεδιψούν τα κατσίκια και τέλος το μικρό βαν με το αφεντικό με τα σάντουιτς και τα κουτιά με τις παγωμένες μπύρες για τους οδηγούς, κ.λπ., αφήνει και 2 καλά εκπαιδευμένους σκύλους. Αυτοί, σε μία ή δύο μέρες μετά συγκεντρώνουν στο τέλος τα κοπάδια σε κάποιο ανοικτό μέρος για μεταφορά σε άλλες ιδιοκτησίες. Μεγάλες Μπίζνες, Αμερικάνικες! – Του Δρ Αθανάσιου Τσαυτάρη, πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Related Posts