10+1 πράγματα για το ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά

Από την έρευνα «Τα Ντοκουμέντα Μιλούν» που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ, μία έρευνα του Αλέξη Παπαχελά για «τα κρίσιμα λάθη και τα αναπάντητα ερωτήματα» από την καταστροφή στο Μάτι.

1) Ο Αλέξης Παπαχελάς έκανε για μία ακόμα φορά καταπληκτική δουλειά. Το ντοκιμαντέρ ήταν εξαιρετικό. Κρίμα που έχει εγκαταλείψει το σπορ της τηλεόρασης.

2) Αυτή ακριβώς είναι η τηλεόραση που μας λείπει. Εμπεριστατωμένες εκπομπές, ντοκουμέντα, ντοκιμαντέρ, έρευνες κτλ.

3) Επιτυγχάνεις πολύ καλύτερα το στόχο σου, όποιος και αν είναι, παραθέτοντας στοιχεία και γεγονότα. Με τις κραυγές και τους αφορισμούς δεν καταφέρνεις το παραμικρό, μόνο χάνεις. Ας το έχουν υπόψιν τους πολλοί μέσα στον ΣΚΑΪ (αλλά κι έξω από αυτόν για να είμαστε ειλικρινείς). Δίπλα τους είναι ο Παπαχελάς, δεν τον συμβουλεύονται λίγο;

4) Η συγκεκριμένη πυρκαγιά αποτελούσε εξαιρετικά σπάνιο γεγονός έτσι όπως εξελίχθηκε. Αναφέρεται και στην έρευνα: αφού δεν την πρόλαβαν στο ξεκίνημα, η μάχη ήταν χαμένη.

5) Για να πραγματοποιηθεί μία τόσο μεγάλη καταστροφή πρέπει να τύχουν πολλές αρνητικές συγκυρίεςμαζί. Παράδειγμα να έχουμε και άλλες φωτιές ταυτόχρονα σε γειτονικά μέρη (Κινέτα, Κάλαμος κτλ)…

6) Καταστροφικές φωτιές το περσινό καλοκαίρι είχαμε και αλλού, στην Καλιφόρνια μάλιστα οι νεκροί ήταν ακόμα περισσότεροι. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο.

7) Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκή μέσα κατάσβεσης και όσα βρίσκονται είναι προβληματικά, αποτελεί μία ακόμα καταστροφική συνέπεια των μνημονίων που ρήμαξαν (και) το κράτος (εκτός από τις ζωές μας).

8) Ο κρατικός μηχανισμός είναι μπάχαλο. Αμφιβάλλετε; Αν ψάχνουμε για πολιτικές ευθύνες λοιπόν, ας τις αναζητήσουμε διαχρονικά. Να συζητήσουμε ποιοι ακριβώς φταίνε για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό Δημόσιο. Δεν είναι αποτέλεσμα της τελευταίας τετραετίας.

9) Η πολιτική εκμετάλλευση των νεκρών στο Μάτι αποτελεί μέγιστη αθλιότητα. Το ίδιο και η δημοσιογραφική εκμετάλλευση για πολιτικούς λόγους. Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει κι εδώ πως είναι πολλές οι φορές που δεν συμπεριφέρεται σαν σοβαρό κόμμα.

10) Η πολιτική διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση ήταν και παραμένει απαράδεκτη. Φέρουν τεράστια πολιτική ευθύνη και έπρεπε να την αναλάβουν από την πρώτη στιγμή. Και οι αρμόδιοι υπουργοί και η Ρένα Δούρου αλλά και οι δήμαρχοι της περιοχής έπρεπε να είχαν παραιτηθεί αμέσως μόλις φάνηκε το μέγεθος της καταστροφής. Δεν έχουν καμία μα καμία δικαιολογία που παρέμειναν στις θέσεις τους. Πολιτική ευθιξία λέγεται…

11) Μα, για σταθείτε λιγάκι, αυτός ο λαός δεν είμαστε; Γιατί δεν κοιτάζουμε λίγο μέσα μας; Εμείς είμαστε, το κράτος αυτό έχουμε, το ανάλογο Δημόσιο και το πολιτικό προσωπικό. Καθρέφτης μας είναι. Δεν μπορούμε να είμαστε Έλληνες σε όλα μας (και καλά κάνουμε και είμαστε) αλλά να ζητάμε τον κρατικό μηχανισμό της Γερμανίας π.χ.

https://www.efsyn.gr

Related Posts