Ένας χρόνος από την τραγωδία στο Μάτι – Οι μνήμες από τις δραματικές ώρες

Κάθε φορά που επισκέπτεται κάποιος το Μάτι σίγουρα αναρωτιέται πολλά πράγματα, όπως το γιατί φθάσαμε ως εδώ.

Η φονική πυρκαγιά άφησε πίσω της 102 νεκρούς, πολλούς εγκαυματίες και ανθρώπους που έχασαν την περιουσία τους και προσπαθούν μέσα από πολλά εμπόδια να την ξαναφτιάξουν.

Σχεδόν ένα χρόνο ζήσαμε τους «υπεύθυνους» της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι να πετούν το «μπαλάκι των ευθυνών» ο ένας στον άλλο. Από την άλλη, οι κάτοικοι να ζουν μια απίστευτη γραφειοκρατία ενώ άλλοι από αυτούς να μην βρίσκονται πια στον οικισμό και να φιλοξενούνται από τρίτους.

Αυτό που ζητούν είναι δικαίωση για τη μνήμη των θυμάτων και καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Το χρονικό

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Η 23η Ιουλίου του 2018 θα αποτελέσει μια από τις πιο «μαύρες σελίδες» στην ιστορία της χώρας. Η πυρκαγιά στο Μάτι καταγράφηκε ως η δεύτερη φονικότερη του 21ου αιώνα.

Στις 16:49 σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία εκδηλώθηκε φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη και ήταν προφανές πως εξαιτίας των ισχυρών ανέμων θα κατέληγε σε λίγη ώρα και στο Μάτι. Ωστόσο, οι αρχές δεν εισηγήθηκαν εκκένωση της παραλιακής ζώνης με επίκεντρο το Μάτι. Είχαν στη διάθεση τους περίπου 1,5 ώρα για να το πράξουν. Στις 18:05 η φωτιά είχε ήδη περάσει την λεωφόρο Μαραθώνος και κατευθύνονταν προς το Μάτι. Στις 18:45 δεκάδες άνθρωποι είχαν πλέον απανθρακωθεί, ενώ εκατοντάδες άλλοι βρίσκονταν στη θάλασσα προσπαθώντας να σωθούν.

Η ώρα είναι σχεδόν 12 και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μόλις επιστρέψει από τη Βοσνία και συγκαλεί σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Παρά το γεγονός ότι η φωτιά έχει καταστρέψει το Μάτι, υπάρχουν οι πρώτοι νεκροί, στη σύσκεψη όμως του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της πυροσβεστικής και τους αρμόδιους υπουργούς δεν ακούγεται ούτε λέξη για αυτό. Μάλιστα, όλοι διαβεβαιώνουν τον Αλέξη Τσίπρα ότι έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και του οικισμού. Η σύσκεψη μετατρέπεται ξακάθαρα σε επικοινωνιακό φιάσκο.

Δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στη θάλασσα ενώ αρκετοί παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας. Την ανοργανωσιά του κράτους ήρθαν να καλύψουν ψαράδες αλλά και άνθρωποι που είχαν στη διαθέσή τους καΐκια.Δίχως να το σκεφθούν και παρά τους δυνατούς ανέμους έτρεξαν εκείνο το εφιαλτικό βράδυ της 23ης Ιουλίου στο Μάτι να σώσουν κόσμο.

Η επόμενη ημέρα

Το πρώτο φως της επόμενης ημέρας θα φέρει στην επιφάνεια την «Κόλαση του Δάντη». Όπως είχε γίνει ήδη γνωστό ο αριθμός των νεκρών είχε φθάσει στους 24 ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Οι πρώτες εικόνες είναι σπαρακτικές καθώς ολόκληρος ο οικισμός έχει γίνει στάχτη.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών θα φθάσουν στο Μάτι για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Είναι τέτοια η καταστροφή που δεν αφήνει σε κανέναν περιθώριο για δεύτερη σκέψη. Υπάρχουν άνθρωποι που την ώρα της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι έσπευσαν εθελοντικά να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις και παρά το γεγονός ότι τις πρώτες ημέρες επικρατούσε το χάος.

Οι φύλακες άγγελοι

Κάθε άνθρωπο που συναντάς στο Μάτι έχει να σου διηγηθεί και μια ιστορία. Ο Δημήτρης την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς, εξελίχθηκε μαζί με άλλους ντόπιους σε ένα σύγχρονο φύλακα – άγγελο. Περπατάμε με το Δημήτρη μέσα στα χαλάσματα του καμένου του σπιτιού, μου εξηγεί πως εκεί ήταν το ησυχαστήριο του ενώ μου αφηγείται τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα.

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 17:00 το απόγευμα όταν ο Δημήτρης άκουσε από τα μέσα ενημέρωσης για τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στην Κινέτα και την Καλλιτεχνούπολη. Ο ίδιος ανησύχησε και αποφάσισε να πάει στο πυροφυλάκιο του Βουτζά για να δει τι συμβαίνει. Δεν πίστευε στα μάτια του καθώς η φωτιά είχε φθάσει ήδη στο Λύρειο Ίδρυμα και ένα ελικόπτερο προσπαθούσε να τη σβήσει. Αργότερα, στο σπίτι του οι γυναίκες μαζί με τα παιδιά μπήκαν στα αυτοκίνητα και έφυγαν προς τη Ραφήνα, ενώ η μητέρα του και οι δύο Πολωνοί έμειναν μαζί του και τους κατέβασε προς τη θάλασσα στον Κάβο για να είναι πιο ασφαλείς. Στη συνέχεια, ένας γείτονας τον ανέβασε με τη μηχανή του προς το σπίτι του προκειμένου να σώσει τους γείτονες και να τους πει να φύγουν. Έδιωξε αρκετό κόσμο που παρέμενε στα σπίτια γιατί κανείς δεν ήθελε να αφήσει την περιουσία του να καεί.

Η συνέντευξη – «παρωδία»

Περίπου δύο ώρες κράτησε η έκτακτη συνέντευξη τύπου με αντικείμενο τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική που έδωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Μια συνέντευξη η οποία εξελίχθηκε σε φιάσκο καθώς τα κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν να τα παρουσιάσουν όλα «καλώς καμωμένα».

Οι ευθύνες για την εκκένωση έγιναν «μπαλάκι» , καθώς ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι δεν έχει ευθύνη η Πυροσβεστική για την εκκένωση, αλλά η τοπική αυτοδιοίκηση και πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο φαινόμενο που ολοκληρώθηκε σε 1,5 ώρα και προξένησε τους τραγικούς θανάτους, ήταν τόσο γρήγορο που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει εκκένωση ενός οικισμού 15-20 χιλιάδες κατοίκους. Χρειάζεται 5-6 ώρες ίσως και μία ημέρα για να εκκενωθεί η πόλη….».

«Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στο Μάτι»

Μια επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων – Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ) θα κάνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Περιβάλλοντος και Ενέργειας να βγάλουν κοινή ανακοίνωση στην οποία τα δύο υπουργεία έκαναν λόγο για ψευδείς εντυπώσεις και σημείωσαν ότι «στη μνήμη των θυμάτων δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις στον Χωροταξικό Σχεδιασμό».

Ποινική δίωξη για πλημμελήματα σε 20 πρόσωπα

Οι εισαγγελικές αρχές μελετώντας την ογκωδέστατο δικογραφία προχώρησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος κατά 20 προσώπων για: εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως και τέλος για σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη. Οι διώξεις που ασκήθηκαν αφορούν τον πρώην Δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, ο οποίος ξεσήκωσε «κύμα οργής» με τη δήλωσή του ότι «κοιμάται ήσυχος τα βράδια» του δημάρχου Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνούς, του πρώην γ.γ Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη αλλά και κατά στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής καθώς και κατά της πρώην Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.

Αντίθετα οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν απαλλακτική διάταξη για τέσσερα άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων- εγκαυματιών. Οι τέσσερις για τους οποίους εκδόθηκε η απαλλακτική διάταξη είναι οι: Κωνσταντίνος Τσουβάλας πρώην αρχηγός ΕΛΑΣ, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής ταξίαρχος Νίκος Σπανουδάκης, η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ιωάννα Τσούπρα, υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία,ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Κωνσταντίνος Καλύβας.

Παράλληλα, έξι δικογραφίες παραμένουν ακόμη ανοιχτές, αυτές είναι: στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου. Στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών.Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις ( αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός).Μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής.Μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Τέλος η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Για τα παραπάνω αδικήματα προβλέπονται ποινές φυλάκισης έως πέντε έτη. Ωστόσο, η προβλεπόμενη ποινή μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσει ως και τα δέκα χρόνια. Πλέον, μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων η δικογραφία για την πυρκαγιά στο Μάτι διαβιβάστηκε σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων για το γεγονός ότι μια ενδεχόμενη ποινή πέντε ετών μπορεί να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

«Αλαλούμ» με τη γραφειοκρατία

Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την εθνική τραγωδία οι άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται είχαν να αντιμετωπίσουν και μια απίστευτη γραφειοκρατία. Οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών κινούνται ιδιαιτέρως αργά ενώ όσα σπίτια βρίσκονταν μέσα στο δάσος και κάηκαν απαγορεύεται να ξανακτιστούν και οι κάτοικοι δεν γνωρίζουν τι θα γίνει.

Τσίπρας: «Μου είπαν για νεκρούς στο Μάτι όταν έκλεισαν οι κάμερες»

Μόλις 5 ημέρες πριν τις εκλογές και ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε πως δεν γνώριζε για τον πρώτο απολογισμό των θυμάτων όταν έφθασε στο κέντρο επιχειρήσεων και ενημερώθηκε για την ύπαρξη νεκρών όταν αποχώρησαν τα τηλεοπτικά συνεργεία.

Επιστολή των κατοίκων στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Οι κάτοικοι της περιοχής έσετιλαν επιστολή στον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας του να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος, αφού έχει περάσει ένας έτος από τη φονική πυρκαγιά, που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, και η περιοχή συνεχίζει «να αντιμετωπίζει πλήθος σοβαρών προβλημάτων».

Προς μεγάλη έκπληξη πολλών στην ανακοίνωση των νέων Γενικών Γραμματέων ήταν αναμφίβολα η επιλογή του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνου Τσουβάλα, στη θέση του νέου Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης. Ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο στρατηγός που έφυγε από τη θέση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. λόγω της φονικής πυρκαγιάς, ανακοινώνεται ως ο άνθρωπος που αναλαμβάνει χρέη Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης.

Μάτι ένας χρόνος μετά

Ένα χρόνο μετά οι κάτοικοι προσπαθούν ακόμη να «επουλώσουν» τις πληγές τους. Οι ίδιοι αγωνιούν για την επανακατασκευή των σπιτιών τους ενώ είναι αρκετοί και αυτοί που έχουν φύγει από τον οικισμό και φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους. Οι παραλίες είναι σχεδόν άδειες ενώ το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς έχει αφήσει ανεξίτηλα ακόμη τα σημάδια της.

https://lawandorder.gr

Related Posts