Συγκρότηση ΑΜΚΕ «Μάτι Ξανά» για την επίλυση θεμάτων των Πυρόπληκτων

Στις 8/8/2019 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εσωτερικών στη Βασιλίσσης Σοφίας 18 έγινε συνάντηση με θέμα την συγκρότηση της ΑΜΚΕ «Μάτι Ξανά» και γενικότερη συζήτηση για τα θέματα που προέκυψαν μετά την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική στις 23/7/2018.

Στη Συνάντηση συμμετείχαν από την κυβέρνηση οι

Τ. Θεοδωρικάκος – Υπουργός Εσωτερικών
Α. Σκέρτσος – Υφυπουργός πάρα τω ΠΘ, Υπεύθυνος για το Συντονισμό του κυβ. Έργου
Γ. Καραγιάννης – Γενικός Γραμματέας Υποδομών
Θ. Κοντογιώργης – Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών
Μ. Σταυριανουδάκης – Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης
Σ. Ρίτσου , καθώς και οι κ Τσούκα και ο κ. Φιλίππου
Γ. Πατούλης – νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Αττικής
Ε. Μπουρνούς – Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου
Σ. Τσίρκας – Νεοεκλεγείς Δήμαρχος Μαραθώνα Ν.Μάκρης
Γ. Στασινός – Πρόεδρος του ΤΕΕ

Από την πλευρά των πυρόπληκτων παραβρέθηκαν κατόπιν προσκλήσεως οι

Ε Κροκίδη, Ν.Σκουλής από τον Βουτζά
Κ.Κανάκης, Π.Φράγκος από Κόκκινο Λιμανάκι
Α.Γιασεμή από Αμπελούπολη
Κ.Αθανασίου από Προβάλινθο
Μ.Καρύδα
Τ.Κολλάρου, Μ.Μήλα από Εξωραιστικό Σϋλλογο Μάτι
Δ.Κανελλοπούλου από Συνήγορο του Ματιού
Α.Ανδρονόπουλος, Χ.Αναγνώστου, Χ.Ιωακειμίδης, Δ.Δημητρέλιας από ΣΕΚΜΑ

Η ενημέρωση ξεκίνησε με τον Κο Σκέρτσο να εξηγεί το λόγο δημιουργίας της ΑΜΚΕ ως ένα πιο ευέλικτο σχήμα που θα μπορεί ταχύτερα να δρομολογεί συντονίζει και υλοποιεί τα απαραίτητα έργα για την ανάπλασή της περιοχής εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και μια συνεχή και σταθερή ροή πληροφοριών προς την κυβέρνηση και προς τους κατοίκους. Η εκπροσώπηση των κατοίκων στο ΔΣ θα εξασφαλίσει την επιτυχία της προσπάθειας . Η συμμετοχή στο ΔΣ δεν έχει λόγο εκπροσώπησης απλά αλλά την ενεργή συμμετοχή και δουλειά για την ταχύτερη υλοποίηση των προγραμμάτων. Δουλειά που και σήμερα γίνεται εθελοντικά αλλά χωρίς την υποστήριξη και τον συντονισμό του κράτους και το κυριότερο χωρίς τους απαραίτητους πόρους.

Μετά έλαβε το λόγο ο Κος Καραγιάννης ΓΓ Υποδομών ο οποίος ενημέρωσε για την εξέλιξη των εργασιών στο Οικόπεδο Αντωνίου και είπε ότι αναμένεται το έργο να έχει ολοκληρωθεί έως τις 25/9 παρόλη την περίοδο των διακοπών που διανύουμε. Ενημέρωσε ότι αφού ολοκληρωθεί η αποκομιδή των κλαδιών από το Οικόπεδο, θα πρέπει να απομακρυνθούν και τα εναπομείναντα σύμμικτα υλικά, τα οποία κακώς έχουν μεταφερθεί εκεί και τα οποία θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλους χώρους που λόγω διακοπών δεν είναι ανοικτοί αυτή την περίοδο.

Το Οικόπεδο Αντωνίου κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιηθεί και για την απομάκρυνση των κλαδιών που ακόμα δεν έχουν περισυλλεχθεί από την περιοχή λόγω έλλειψης χώρου εναπόθεσης.

Αναφορικά με την συλλογή αμιάντου αυτή ήδη έχει αρχίσει με την ενεργοποίηση των νέων συμβάσεων και αναμένεται και αυτή να επιταχυνθεί. Ετέθη και το ζήτημα του αμιάντου σε κοινόχρηστους χώρους και προτάθηκε η ενσωμάτωση στις τρέχουσες συμβάσεις.

Αναφορικά με τις κατεδαφίσεις αναφέρθηκε ότι λείπουν ακόμα υπεύθυνες δηλώσεις αποδοχής για να ολοκληρωθεί το έργο και να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις.

Σε ερώτηση σχετικά με την ολοκλήρωση της υλοτόμησης η οποία έχει παραμείνει ανολοκλήρωτη συζητήθηκε το πως θα πρέπει να υλοποιηθεί το σχετικό έργο και η κυβέρνηση φάνηκε πρόθυμη να προχωρήσει άμεσα σε αναθέσεις στις ομάδες υλοτόμων που συμμετείχαν στην πρώτη φάση. Σε αυτό το σημείο ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία Κοπελούζος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την κάλυψη του σχετικού κόστους.

Ετέθη το ζήτημα κατεδάφισης και καθαρισμού κλειστών οικοπέδων και οικοπέδων που ανήκουν σε ιδιοκτήτες που δεν ενδιαφέρονται. Δεν ήταν σαφές πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και προτάθηκε η ενεργοποίηση των κατοίκων για τον εντοπισμό αυτών των ιδιοκτητών.

Οι Δήμαρχοι μίλησαν λίγο επιβεβαιώνοντας την καλή πρόθεση και αποτελεσματικότητα που έχει επιδειχθεί από την κυβέρνηση ενώ και ο νέος Περιφερειάρχης έθεσε και την Περιφέρεια στη διάθεση της ΑΜΚΕ και της κυβέρνησης για την γρήγορη ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης της περιοχής.

Στη συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ο οποίος εστίασε στο έργο του Ειδικού χωρικού Σχεδίου, αναφέρθηκε στο πρόβλημα των Δασικών Χαρτών και πρότεινε να χρησιμοποιηθούν οι αεροφωτογραφίες του 1945 για την περιοχή ως μια ενιαία λύση. Ο Σ. Τσίρκας εξέφρασε αντιρρήσεις σε αυτό λέγοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με τις συγκεκριμένες φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω σε ειδική συνάντηση για το ΕΧΣ. Από πλευράς ΣΕΚΜΑ προτάθηκε να εξεταστεί η περίπτωση εφαρμογής της λύσης μέσω Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου όπως έγινε και στην περίπτωση της Ανθούσας, ώστε να αποφευχθούν και πιθανά προβλήματα με το Συμβούλιο Επικρατείας. Ο Κος Κοντογιώργης διευκρίνισε ότι είναι σε συνεργασία με το ΣτΕ και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρεθούν λύσεις αποδεχτές και συνταγματικές.

Περνώντας στο θέμα της ΑΜΚΕ και της λειτουργίας διευκρινίστηκε ότι της ΑΜΚΕ προΐσταται ο Υπ. Εσωτερικών, που αναλαμβάνει και το γενικό συντονισμό . Αναφέρθηκε ότι τα 31 εκατομμύρια, που έχουν απομείνει στο λογαριασμό αφορούν αποκλειστικά την Ανατολική Αττική . Στο ΠΔΕ έχουν εγγραφεί για φέτος 30 εκ., τα οποία αφορούν Στεγαστικές Συνδρομές ενώ επιβεβαιώθηκε το συν ποσό που είχε εγγραφεί στον ΠΥ από την προηγούμενη κυβέρνηση των 140 εκ για την αποκατάσταση (σταδιακά σε 3 χρόνια ). Αναφορικά με τα 10 εκ. του ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα 5 χρόνια επιβεβαιώθηκε ότι το φετινό ΕΝΦΙΑ δεν περιλαμβάνεται σε αυτά καθώς είχε ήδη εγκριθεί και συζητήθηκε η περίπτωση να επανεξεταστεί η απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα 5 χρόνια και πιθανόν να μεταβληθούν τα κριτήρια απαλλαγής με στόχο το ποσό των 10 ε.κ να μειωθεί και να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα σε άλλα έργα για την πληγείσα περιοχή.

Αναφορικά με την αναπροσαρμογή και επανεξέταση του επιδόματος περιβάλλοντος χώρου που είναι απαραίτητο για να ξαναπρασινίσει η περιοχή , τονίστηκε ότι αυτό θα γίνει αλλά μέσα από πρόγραμμα της ΑΜΚΕ.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για το ΔΣ της ΑΜΚΕ όπου αναφέρθηκε ότι τα μέλη θα είναι 13, εκ των οποίων 5 θα προέρχονται από κατοίκους. Ζητήθηκε να υπάρχει και αναπληρωματικό για κάθε μέλος ώστε να υπάρξει ευρύτερη συμμετοχή. Διευκρινίστηκε ότι τα συγκεκριμένα μέλη του ΔΣ δεν συμμετέχουν απλά για εκπροσώπηση αλλά για ενεργή συμμετοχή και δράση στην υλοποίηση και δρομολόγηση των έργων που απαιτούνται, με προτάσεις συντάξεις προγραμμάτων, επαφές κ.λπ. Επίσης αναφορικά με την εκπροσώπηση ελέχθη ότι περιμένουν άτομα που έχουν αποδείξει με τη δουλειά τους ότι μπορούν να προσφέρουν και ότι εμείς πρέπει να συνεννοηθούμε ποιους επιλέγουμε αφού όλοι γνωρίζουν τα άτομα, που ενεργοποιήθηκαν εθελοντικά μετά την πυρκαγιά της 23/7.

Ζητήθηκε να σταλούν οι προτάσεις των κατοίκων μέχρι τις 22/8 σχολιάζοντας το προσχέδιο καταστατικού που μας δόθηκε , και προτείνοντας ονόματα για το ΔΣ, καθώς στόχος είναι να ξεκινήσει η λειτουργία της ΑΜΚΕ το Σεπτέμβριο. Η ΑΜΚΕ θα έχει διάρκεια λειτουργίας ενός έτους με πιθανή παράταση για άλλο ένα με στόχο μέχρι τη λήξη της να έχουν δρομολογηθεί και ολοκληρωθεί τα απαραίτητα.

Related Posts