Από που προέκυψαν τα 37,8 εκατ. ευρώ του «Ειδικού Λογαριασμού

Τριάντα επτά εκατομμύρια επτακόσιες ενενήντα τέσσερις χιλιάδες τριακόσια τριάντα οκτώ ευρώ και 53 λεπτά έχουν συγκεντρωθεί στον «Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018» της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης και έχει στην κατοχή του το «Παρατηρητήριο για το Μάτι». Τα ποσά μπήκαν σχετικά γρήγορα μετά την καταστροφή, από τις 26 Ιουλίου ως τις 6 Αυγούστου του 2018 .

Όπως εξήγησε στη Βουλή ο πρώην Πρόεδρος του σώματος κ. Νίκος Βούτσης, 36 περίπου εκατομμύρια συγκεντρώθηκαν από φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου καθώς και τις πρεσβείες της Σερβίας και της Αλβανίας (και άλλων χωρών). Σύμφωνα με τον πίνακα του κ. Βούτση μόνο η Βουλή και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν καταβάλλει 15 εκατομμύρια ευρώ (10 εκατ. ευρώ η Βουλή και 5 εκατ. η Τράπεζα της Ελλάδος ).

Συνολικά, σύμφωνα με όσα είπε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μανωλάκος στην ολομέλεια της Βουλής για το «Μάτι Ξανά», την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία (ΑΜΚΕ) που ιδρύεται με πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας, 2.770 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν καταθέσει μικρά και μεγαλύτερα ποσά στον συγκεκριμένο λογαριασμό.

Σύμφωνα με δύο πρακτικά της Επιτροπής Διαχείρισης του «Ειδικού Λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018», που επίσης κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Βούτσης και τα παρουσιάζει εδώ το «Παρατηρητήριο για το Μάτι», ο λογαριασμός έχει χρεωθεί με 6,9 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 400.000 αφορούν την φροντίδα των εγκαυματιών, 4 εκατομμύρια την συλλογή αμιάντου και 1,5 εκατομμύριο τις κατεδαφίσεις. Για τον θρυμματισμό των καμμένων κορμών έχει διατεθεί 1 εκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Βούτση αλλά και τον κ. Σπίρτζη, 12.5 εκατομμύρια είχαν δεσμευθεί για να διατεθούν για επισκευές και ανακατασκευές καμμένων και λιγότερο καμμένων σπιτιών.

Ο κ. Χρ. Σπίρτζης, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και ο άνθρωπος που σήκωσε το βάρος της αποκατάστασης στην περιοχή μέχρι τις εκλογές είπε πάντως οτι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ ) είχαν διατεθεί 133 εκατομμύρια ευρώ (για 4 χρόνια) και 49 εκατομμύρια για τις προγραμματικές συμβάσεις των δύο δήμων (δρόμοι κλπ).

matiobserver

Related Posts