Ο σχεδιασμός στο Μάτι είναι χίλιες φορές πιο δύσκολος από το Ελληνικό

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τη μεγάλη επένδυση στο παράκτιο μέτωπο και ποιες οι προτάσεις του ΤΕΕ για Κτηματολόγιο και αυθαίρετα – Πώς θα πάρει μπρος το επάγγελμα του μηχανικού

Λίγο πριν από την ψήφιση του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου που φέρει και τη δική του σφραγίδα και περίπου 20 μέρες πριν από την προσφυγή των μηχανικών στις κάλπες, ο κ. Γιώργος Στασινός δείχνει αρκετά σίγουρος για τη νικηφόρα πορεία του στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου στις 3 Νοεμβρίου.

O «γαλάζιος» πρόεδρο του TEE, τον οποίο τους τελευταίους μήνες έχουν αγκαλιάσει σχεδόν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης και του έχουν αναθέσει κρίσιμο ρόλο για να ξεμπλοκάρουν και να εκσυγχρονιστεί η λειτουργία του κράτους, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Αφενός ως τεχνικός σύμβουλος για το Ελληνικό, την Αφάντου και την Κασσιόπη, αφετέρου ως επικεφαλής του πολεοδομικού σχεδιασμού για το Μάτι και ως εμπνευστής σειράς θεσμικών παρεμβάσεων, όπως είναι είναι ο ψηφιακός χάρτης, με στόχο να αλλάξουν οι δομές του Κράτους και να ξέρουν οι επενδυτές πώς θα επενδύσουν στην χώρα μας.

«Πρέπει να δείξουμε σε έναν μεσαίο και μικρό επενδυτή πόσο εύκολα μπορεί να υλοποιήσει μία επένδυση χωρίς να έχει από πίσω του έναν τεχνικό σύμβουλο σαν το TEE και δίχως να χρειάζεται να τρέχει ένα ολόκληρο Υπουργικό Συμβούλιο» δηλώνει στο «business stories». Μετά το Ελληνικό το επόμενο κρίσιμο τεστ για τον κ Στασινό είναι το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το Μάτι, για το οποίο υπάρχει αυστηρό deadline να ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Ιούλιο. Όπως αναφέρει, στην περιοχή υπάρχουν ισχυρές οικιστικές πιέσεις, ωστόσο όσα σπίτια βρίσκονται μέσα σε ρέματα ή εμποδίζουν την πρόσβαση στην ακτή οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν τύχη. Ο πρόεδρος του TEE εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι το επάγγελμα του μηχανικού μπορεί να πάρει μπρος το επόμενο διάστημα και προτείνει στην πολιτεία εξάμηνη παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων που λήγει στις 8 Νοεμβρίου.

– Η κυβέρνηση σας έχει αναθέσει, μεταξύ άλλων, ένα δύσκολο έργο και με ένα πιεστικό χρονοδιάγραμμα. Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα με τον πολεοδομικό σχεδιασμό για το Μάτι;

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το Μάτι είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα καθώς πρόκειται για μια περιοχή που συγκεντρώνει όλα τα προβλήματα της χώρας: ρέματα, αναδασωτέες εκτάσεις, νόμιμες οικοδομικές άδειες για περιοχές που στην πορεία κρίθηκαν αναδασωτέες, έντονη δόμηση κ.ά. Για αυτό και θα πρέπει να ζητήσουμε από όλους τους επιστημονικούς φορείς της χώρας να ασχοληθούν με αυτό τον πολεοδομικό σχεδιασμό κάτω από μεγάλη πίεση χρόνου. Το σχέδιο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2020. Είμαστε στο στάδιο της επιλογής συνεργατών, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και μελετητών για την εκπόνηση των σχετικών μελετών που αφορούν σε ρέματα, δασικές εκτάσεις, κ.α. Το δύσκολο είναι να κρατήσουμε μια ισορροπία ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο που έχει σπίτια εκεί και παράλληλα να εφαρμόσουμε μία πρωτοποριακή μελέτη που θα αξιοποιεί σύγχρονα πολεοδομικά εργαλεία (π.χ. λύσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας, λύσεις για ΑΠΕ, κ.α.). Μέχρι τον προσεχή Μάρτιο πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλε οι μελέτες ώστε να εγκριθούν από τα συναρμόδια υπουργεία και ΟΤΑ και να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη πίεση από τους κατοίκους. Ωστόσο, εάν ένα σπίτι είναι πάνω σε ρέμα ή στην πρόσβαση προς την παραλία είναι αντιληπτό ότι θα πρέπει να φύγει. Θα σας έλεγα ότι για εμένα μπροστά στο Ελληνικό, που είναι μία εμβληματική επένδυση και που πετύχαμε να ξεμπλοκάρουμε με τη υπογραφή των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, χίλιες φορές πιο δύσκολο είναι το Ειδικό Χωρικό για το Μάτι.

– Σε ότι αφορά το Ελληνικό ποιες είναι οι άμεσες εκκρεμότητες για να ξεκινήσουν τα έργα; Πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τον διαγωνισμό για το καζίνο που βρίσκεται σε εξέλιξη και το ΤΑΙΠΕΔ με το Ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσουν στη διανομή του ακίνητου στην Ελληνικό Α.Ε. (σ.σ.: σήμερα έχει μόνο τη διαχείριση του ακινήτου). Υπάρχει συμφωνία ο επενδυτής να πάρει το 30% της έκτασης και για το υπόλοιπο το δικαίωμα χρήσης για 99 χρόνια. Η Ελληνικό Α.Ε. θα αποκτήσει δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε έκταση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% της παράκτιας ζώνης εξαιρουμένου του αιγιαλού και της παραλίας. Μόλις τελειώσει και αυτή η διαδικασία θα έρθει ο επενδυτής να δώσει χρήματα για να πάρει την Ελληνικό Α.Ε. Κομβικό σημείο για εμάς δεν είναι πότε θα βάλουν μπρος οι μπουλντόζες όσο πότε θα δώσει ο επενδυτής τα 300 εκατ. Ευρώ. Για την κυβέρνηση το Ελληνικό είναι ένα έργο-πιλότος γιατί δείχνει τον δρόμο και για άλλες επενδύσεις στη χώρα μας. Πρέπει όμως να καταλάβουμε όλοι ότι δεν θα έρθουν νέοι επενδυτές αν δεν φτιάξουμε το περιβάλλον υποδοχής των επενδύσεων με τον ψηφιακό χάρτη ή αν δεν προχωρήσουμε την ηλεκτρονική αδειοδότηση και αν δεν δείξουμε σε έναν μεσαίο και μικρό επενδυτή πόσο εύκολα μπορεί να υλοποιήσει μία επένδυση χωρίς να έχει από πίσω του έναν τεχνικό σύμβουλο σαν το ΤΕΕ και δίχως να χρειάζεται να τρέχει ένα ολόκληρο Υπουργικό Συμβούλιο.

– Έχει βελτιωθεί και σε ποιον βαθμό απασχόληση των μηχανικών; Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν το μέλλον του κλάδου; Υπάρχει μικρή βελτίωση. Ωστόσο πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει το κλίμα αν στο επόμενο τρίμηνο ψηφιστεί η αναστολή ΦΠΑ για τρία χρόνια για όλα τα απούλητα ακίνητα με οικοδομική άδεια από το 2006 έως το 2023, αν ταυτόχρονα υπάρξει έκπτωση φόρου για το ποσό που θα δαπανήσει κανείς για έργα ενεργειακής εξοικονόμησης και σεισμικής θωράκισης και αισθητικής αναβάθμισης. Εάν όλα αυτά ρυθμιστούν, τότε θα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για να πάρει μπρος το επάγγελμα που σχετίζεται με την οικοδομή.

Πρότασή μας, μεταξύ άλλων, είναι επίσης να δημιουργηθεί ο πιστοποιημένος μηχανικός που θα προβαίνει σε διορθώσεις και χωρικές μεταβολές που απαιτούνται στο Κτηματολόγιο.

– Έχετε δηλώσει ότι πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στην τακτοποίηση αυθαιρέτων. Σε μερικές μέρες ο νόμος εκπνέει. Εσείς τι προτείνετε; Η πρόταση η δική μας προς το ΥΠΕΝ είναι να δοθεί παράταση στον υφιστάμενο νόμο για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια να πάμε στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, που είναι και συνταγματική μας υποχρέωση. Η ολιγόμηνη παράταση είναι απαραίτητη για να ανέβουν τα σχέδια που συνοδεύουν την τακτοποίηση. Υπολογίζεται ότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία κατά 50%.

– Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες που βάζετε εάν κερδίσετε τις επόμενες εκλογές των μηχανικών; Εθνικό Μητρώο Υποδομών, ψηφιακός χάρτης, κεντρικό σύστημα αδειοδότησης που να περιλαμβάνει άδειες οικοδομής και λειτουργίας – υπάρχει πρόταση να μπει σχετική διάταξη στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο – και Εθνικό Μητρώο Ψηφιακών Υποδομών. Επιπλέον, το ΤΕΕ θέλει να συμβάλει στην εκπόνηση των 325 χωρικών σχεδίων για την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού ώστε να βοηθήσει στη μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει η εικόνα της χώρας. Η ψηφιακή Τράπεζα Γης είναι παράλληλα ύψιστης προτεραιότητας για εμάς καθώς θεωρούμε ότι θα λύσει και όλη την αδιαφάνεια στις συναλλαγές για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης.

Γιώργος Στασινός, Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα ” Ο σχεδιασμός στο Μάτι είναι χίλιες φορές πιο δύσκολος από το Ελληνικό” της Μαριάννας Τζάννε, δημοσιογράφος.

Related Posts