Μάτι: Αποφασίζει σήμερα η Ολομέλεια Εφετών εάν θα ορίσει εφέτη – ανακριτή για τη φονική πυρκαγιά

Εντός της ημέρας θα αποφασίσει η Ολομέλεια Εφετών για το εάν θα προχωρήσει στον ορισμό εφέτη – ανακριτή για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι ή εάν αυτή θα παραμείνει σε ανακριτή του Πρωτοδικείου.

Συγκαλείται σήμερα η Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας προκειμένου να αποφασίσει αν θα ανατεθεί ή όχι η δικογραφία για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι σε εφέτη – ανακριτή ή αν αυτή θα παραμείνει σε ανακριτή του Πρωτοδικείου.

Πρόκειται για μια κρίσιμη απόφαση, δεδομένου ότι κατά τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου του 2018 έχασαν την ζωή τους 102 άτομα ενώ εκατοντάδες οικογένειες είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτες.

Η σύγκληση της Ολομέλειας γίνεται κατόπιν αιτήματος που είχε υποβάλει από τις 18 Σεπτεμβρίου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ι. Μωραϊτάκης, ο οποίος επικαλούμενος τη σοβαρότητα, την φύση και την απήχηση της υπόθεσης, ζήτησε την ανάθεση της δικογραφίας σε εφέτη ανακριτή και επίκουρο του.

Εδώ κάνεις το παιχνίδι σου! Με το MatchCombo συνδυάζεις διαφορετικές επιλογές ενός αγώνα σε ένα στοίχημα! Πάτα εδώ!
Είχε προηγηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου η ματαίωση της σύγκλησης της Ολομέλειας, λόγω έλλειψης απαρτίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο η κυρία Βαρβάρα Βουκάκη που έχασε το σύζυγο της και τα δυο παιδιά της στην πύρινη λαίλαπα, είχε καταθέσει μήνυση στον Άρειο Πάγο επικαλούμενη νέα στοιχεία για παραλείψεις και λάθη στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς.

‘Όπως δε είχε δηλώσει ο δικηγόρος της Βασίλης Καπερνάρος από τα στοιχεία αυτά θα προκύψουν νέοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, όπως επίσης και τα πλημμελήματα για τα οποία έχουν ασκηθεί διώξεις σε 22 πρόσωπα θα μετατραπούν κακουργήματα.

Στη μήνυσή της η κυρία Βουκάκη κάνει λόγο για σωρεία λαθών και παραλείψεων των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες όπως αναφέρει εάν είχαν επιτελέσει το καθήκον τους ο θάνατος των μελών της οικογένειάς της αλλά και άλλων ανθρώπων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Παράλληλα, επισημαίνει πως το σύνολο των προσώπων τα οποία εγκαλεί αρνήθηκαν να της χορηγήσουν συγκεκριμένα έγγραφα «παράνομα και αυθαίρετα». Όπως λέει με την άρνησή τους αυτή προσέβαλαν «κάθε έννοια δικαίου και νομιμότητας» ενώ παραβίασαν το καθήκον που τους έχει ορίσει η πολιτεία.

Η ίδια κάνει λόγο για «ποινικώς κολάσιμες πράξεις» και πως τα πρόσωπα αυτά «επιχείρησαν δια της αρνήσεως τους να αποτρέψουν την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας για να καλύψουν τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες».

Related Posts