Ολόκληρη η μήνυση για το Μάτι: Πέντε αξιωματικοί έτοιμοι να καταθέσουν …

… πως δεν απογειώθηκαν ελικόπτερα που μπορούσαν να πετάξουν «Πέντε αξιωματικοί της Υ.Ε.Μ.Ε.Α. ανέμεναν, μάταια, εντολή απογείωσης, όταν οι εγκαλούμενοι παραβίαζαν κάθε είδος υπηρεσιακού καθήκοντος και συνειδησιακής εντολής». Αυτό είναι το δια ταύτα της νέας μήνυσης για την τραγωδία στο Μάτι που υποβλήθηκε στον Άρειο Πάγο κατά δυο ανωτάτων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ που κατέθεσαν δυο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι που έχασαν, όπως δεκάδες άλλοι, ότι πολυτιμότερο είχαν : Τις μητέρες τους: «Η τελευταία φράση που άκουσα από τη μητέρα μου ήταν «καίγομαι», είπε ο ένας από αυτούς.

Τα παιδιά αυτά, μέσω της μήνυσης που υπέβαλλαν δια του συνηγόρου τους, Βασίλη Καπερνάρου ζητούν να μάθουν αφενός γιατί η υπόθεσή τους δεν αξιολογήθηκε ως τέτοια που να δικαιολογεί την ανάληψή της από την Ολομέλεια Εφετών και αφέτερου γιατί δεν έχει γίνει τίποτα εδώ και 16 μήνες.

Αναφέρουν:

Έως σήμερα, έχουν περάσει 16 ολόκληροι μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής την 23.7.2018. Έχει χρεωθεί η ποινική δικογραφία στον 6ο ανακριτή εδώ και 9 περίπου μήνες, δίχως, έως σήμερα, να έχουμε λάβει αντίγραφα. Έχουν κατατεθεί δεκάδες αιτήσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, στον κ. Ανακριτή και στους κκ. Εισαγγελείς, δίχως έως σήμερα, να ληφθούν απαντήσεις. Έχει υποβληθεί άγνωστος αριθμός μηνύσεων και εγκλήσεων. Ειδικώς, υποβλήθηκε αίτημα ενώπιον του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, σχετικώς με το ζήτημα της ανάθεσης της ποινικής υπόθεσης σε ειδικό εφέτη ανακριτή και επίκουρο αυτού. Όμως, η Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών απέρριψε το σχετικό αίτημα. Είχε, προηγουμένως, αναβληθεί η σύγκληση της Ολομέλειας, λόγω έλλειψης απαρτίας των δικαστών.

Σήμερα, βρισκόμαστε όμηροι της κωλυσιεργίας και της αδιαφορίας αρμοδίων φορέων. Προσκομίζονται δημόσια έγγραφα και μάρτυρες αποδείξεις, σχετικώς με τις εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις συγκεκριμένων δημοσίων λειτουργών και φορέων αλλά, δυστυχώς, δεν αξιοποιούνται. Αποδεικνύονται οι εγκληματικές ευθύνες και οι υπεύθυνοι κωφεύουν. Είναι απαραίτητη, όσο τίποτε άλλο στην παρούσα συγκυρία η εμπέδωση της εμπιστοσύνης μας στην προβλεπόμενη, εκ του Συντάγματος, δικαστική λειτουργία, η οποία παραμένει εν αμφιβόλω».

Ολόκληρο το κείμενο της μήνυσης εχει ως εξης:

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ,

Εκθέτουμε στην κρίση Σας τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά, σχετικά με τα, έως σήμερα, αποκαλυφθέντα γεγονότα, ύστερα από δικές μας επίμονες προσπάθειες για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας, η οποία έως σήμερα δεν έχει, δυστυχώς, αποκαλυφθεί, αυτεπαγγέλτως υπό των αρμοδίων οργάνων, όπως υπό του νόμου επιβάλλεται.

Τα πραγματικά αυτά περιστατικά συναρτώνται από πράξεις και παραλείψεις συγκεκριμένων υπηρεσιών, δια των επικεφαλής των, διακρινόμενα σε πράξεις και παραλείψεις ανθρώπων, οι οποίοι ορίσθηκαν, έχοντες ως κυρίαρχη αποστολή την εφαρμογή του Συντάγματος, των νόμων και των κανονισμών, για την πιστή τήρηση των οποίων έδωσαν όρκο. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες και παράγοντες της δημόσιας διοίκησης εμπλέκονται, εκ της ιδιότητας τους, στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής την 23.7.2018 σε όλα τα στάδιά της, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατόν δύο (102) συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων και των συγγενών μας. Οι ανωτέρω εγκαλούμενοι, καθώς και όσοι συνυπεύθυνοι προκύψουν από την έρευνα σας, με οποιασδήποτε μορφής συμμετοχή, διέπραξαν τα κατωτέρω αναφερόμενα εγκλήματα εις βάρος ημών, της οικογένειάς μας και του κοινωνικού συνόλου. Οι ανωτέρω εγκαλούμενοι διέπραξαν τις αξιόποινες πράξεις της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο, της εκθέσεως, της παράβασης καθήκοντος και οποιαδήποτε άλλη πράξη αποκαλυφθεί από την νόμιμη και υποχρεωτική έρευνα, σύμφωνα με το άρθρο 239 ΚΠΔ.

Ένεκα τούτων, και επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 24 π.2 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, η Εισαγγελία: «Δρα ενιαία και αδιάκριτα και έχει ως αποστολή την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του πολίτη και τη διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης» αιτούμεθα τα κατά τον νόμο, ύστερα και από τα κατωτέρω ιστορούμενα.

Το μοιραίο βράδυ

Οι εγκαλούντες κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς της 23.7.2018 στο Μάτι Αττικής απωλέσαμε, δια απανθρακώσεως, τις μητέρες μας. Οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες, βρήκαν το θάνατο οι συγγενείς μας περιγράφονται σε σωρεία δημοσιευμάτων ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου και είμεθα πλέον βέβαιοι, από τα συγκεντρωθέντα, έως σήμερα, σημαντικότατα αποδεικτικά στοιχεία, ότι ο θάνατος τους, όπως και ο θάνατος δεκάδων συμπολιτών μας, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν ο κρατικός μηχανισμός και οι εντεταλμένοι προς τούτο λειτουργοί του ενεργούσαν υπευθύνως και αυτεπαγγέλτως, όπως ο νόμος ορίζει.

Από την τραγική εκείνη μέρα, μέχρι και σήμερα, αποκαλύπτονται τραγικές παραλείψεις των οργάνων της Πολιτείας και των προστηθέντων οργάνων τους, ενώ, παρά την κοινωνική κατακραυγή, ουδείς έχει αναλάβει τις ευθύνες του, ούτε έχουν αυτές καταλογισθεί εις βάρος όλων των υπευθύνων προσώπων.

Τούτο βεβαίως, διότι δεν έχει γίνει, έως σήμερα, σοβαρή και εμπεριστατωμένη έρευνα. Δεν έχει γίνει με την απαιτούμενη ενδελέχεια, αρμόζουσα στις περιστάσεις (102 ταυτοποιημένοι νεκροί, άγνωστος αριθμός εγκαυματιών, ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές). Δεν έχει γίνει έρευνα για την διακρίβωση των ενόχων και των πραγματικών ενοχών τους.

Αν υπήρχε διάθεση για διείσδυση και ανακάλυψη των τραγικών πράξεων και παραλείψεών τους, η οποία δυστυχώς, έως σήμερα, ουδόλως έλαβε χώρα, τότε δεν θα πληροφορούμασταν όσα έγιναν εκείνες τις τραγικές ημέρες και ώρες, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ορισμένους δημοσιογράφους, οι οποίοι σεβόμενοι την αποστολή τους, αποκάλυπταν γεγονότα, τα οποία εκθέτουν, κάποιους αρμόδιους, υπεύθυνους και υπαίτιους. Σε κάποιους δε εξ αυτών των αρμοδίων, που κατόπιν έρευνας αποκαλύφθηκαν, οι πράξεις και παραλείψεις τους αξιολογήθηκαν ως πλημμελήματα.

Εγκληματικές ευθύνες

Η Υ.Ε.Μ.Ε.Α. εδρεύει στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Πύλη 10). Στην Υπηρεσία αυτή ανήκουν 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 3 έφεραν, εξ υπαρχής, (ήταν εφοδιασμένα με) μεγάφωνα (ισχύος 1000wlt έκαστο, δηλαδή, υπέρτερης ισχύος και απόδοσης από τα μεγάφωνα μίας μεγάλης συναυλίας), ενώ τα υπόλοιπα 2 δεν έφεραν. Τα φέροντα μεγάφωνα ελικόπτερα της Υ.Ε.Μ.Ε.Α. θα έπρεπε να είχαν απογειωθεί εκείνη την ημέρα, ωστόσο δεν επιχείρησαν, προκειμένου να ενημερώσουν τους κατοίκους για να εκκενώσουν τις οικίες και την ευρύτερη περιοχή. Δυστυχώς, ομοίως δεν απογειώθηκαν ούτε τα 2 ελικόπτερα που δεν έφεραν μεγάφωνα.

Τα 3 από τα 5 ελικόπτερα δεν απογειώθηκαν, διότι είχαν, προηγουμένως, αφαιρεθεί οι δυάδες των μεγαφώνων τους, ύστερα από διαταγή του δεύτερου εγκαλουμένου.

Ας σημειωθεί, ότι οι εγκαλούμενοι έχουν κοινή καταγωγή από το Ν. Ηλείας και ότι το υπηρεσιακό γραφείο του δεύτερου εγκαλούμενου είχε οπτική πρόσβαση στην πυρκαγιά. Επομένως, αφενός μεν, γνωρίζονταν λόγω υπηρεσιακής ιδιότητας και κοινής καταγωγής, αφετέρου δε, είχε επίγνωση της κατάστασης της πυρκαγιάς, διά ζώσης, ο δεύτερος εγκαλούμενος. Μόνον ο δεύτερος εγκαλούμενος μπορεί και οφείλει να δώσει εξηγήσεις σχετικώς με το λόγο και την αιτία αυτής της διαταγής του. Γιατί, άραγε, έδωσε τέτοια εντολή; Ποιόν ενημέρωσε σχετικώς; Από ποιόν έλαβε έγκριση προς τούτο; Από ποια νομική διάταξη ή και εγκύκλιο απέκτησε αυτό το υπηρεσιακό-νομικό δικαίωμα της αφαίρεσης των μεγαφώνων; Είχε την αρμοδιότητα προς τις ανωτέρω πράξεις και παραλείψεις, οι οποίες είχαν ως επακόλουθο το θάνατο των συγγενών μας και δεκάδων άλλων συμπολιτών μας; Αν δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα και διέπραξε αυτά τα γεγονότα και παραλείψεις, ποιος ήλεγξε πριν και μετά τις παράνομες ενέργειες του εγκαλουμένου Χαράλαμπου Συρογιάννη και του εποπτεύοντος και κατευθύνοντος αυτόν, εγκαλουμένου Αριστείδη Ανδρικόπουλου; Ποιος πολιτικός προϊστάμενος αυτών, κ. Τόσκας ή κ. Σκουρλέτης ζήτησε, έστω και παρεμπιπτόντως, ευθύνες από τους εγκαλουμένους, οι οποίοι, αντί να εφαρμόσουν τους νόμους και να χρησιμοποιήσουν τα μέσα που έχει ακριβοπληρώσει ο ελληνικός λαός, έγραψαν «στα παλιά τους παπούτσια» τους νόμους και τις υποχρεώσεις εφαρμογής τους.

Σημειωθήτω ότι, άπαντα τα ελικόπτερα της Υ.Ε.Μ.Ε.Α έφεραν σύστημα ανίχνευσης ζωής, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη θάλασσα και στη στεριά. Δηλαδή, τα ελικόπτερα είναι εφοδιασμένα με σύγχρονο εξοπλισμό για υποστήριξη επιχειρήσεων, όπως διόπτρες νυχτερινής όρασης και σύστημα λήψης και μετάδοσης εικόνας με δυνατότητα θερμικής απεικόνισης.

Η κάμερα θερμικής απεικόνισης είναι τύπος θερμογραφικής κάμερας που χρησιμοποιείται στην έρευνα, διάσωση, πυρόσβεση και πρόληψη. Απεικονίζοντας την υπέρυθρη ακτινοβολία, όπως το ορατό φως, αυτές οι κάμερες επιτρέπουν στους χρήστες να βλέπουν τις θερμές περιοχές μέσα από τον καπνό, το σκοτάδι, ή διαπερατά από τη θερμότητα, φράγματα, διαβάζοντας διάφορες θερμοκρασίες. Οι κάμερες θερμικής απεικόνισης είναι κατασκευασμένες με περιβλήματα ανθεκτικά σε θερμότητα και νερό και ανθεκτικές για να αντέχουν στους κινδύνους πυροσβεστικών δραστηριοτήτων. Οι κάμερες θερμικής απεικόνισης αντιλαμβάνονται και τη θερμότητα του σώματος, και συνήθως χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν παγιδευμένοι άνθρωποι που οι διασώστες δεν μπορούν να βρουν.

Το ανωτέρω περιγραφόμενο σύστημα λειτουργούσε, πλήρως, το βράδυ της 23.7.2018. Από τις 7:00 μμ δε έως το βράδυ της ίδιας ημέρας, οπότε είχε μειωθεί αισθητά η ταχύτητα του ανέμου μπορούσαν με απόλυτη βεβαιότητα, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, να απογειωθούν τα ελικόπτερα για να διασώσουν, στέλνοντας ταυτοχρόνως ακριβή εικόνα στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διάσωσης. Όμως, δεν το έπραξαν! Δεν απογειώθηκαν, δεν ενήργησαν σύμφωνα με το νόμο και τις περιστάσεις. Παρέλειψαν να επιτελέσουν το έργο, το οποίο η πολιτεία τους διέταξε να εκτελέσουν. Αρνήθηκαν και εκτελέσουν το καθήκον τους. Παραβίασαν την υποχρέωσή τους να υπηρετούν το καθήκον τους.

Επίσης, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων της ΕΛ.ΑΣ την 23.7.2018 «έκλεισε» στις 9μμ. Δηλαδή, την ημέρα της απόλυτης καταστροφής αποφασίστηκε από τους εγκαλούμενους να τηρηθεί το σύνηθες ωράριο λειτουργίας της Υπηρεσίας, όπως ακριβώς ίσχυε για κάθε ημέρα. Αντιθέτως, όταν διενεργείται κάποιο γεγονός πχ ποδοσφαιρικός αγώνας, η Υπηρεσία παραμένει ανοικτή έως αργά το βράδυ. Την 23.7.2018 σύμφωνα με την ειδική κρίση του εγκαλουμένου, δεν υπήρξε, προφανώς, κάποιος σοβαρός λόγος να παραμείνει η Υπηρεσία σε λειτουργία.

Όπως, ανωτέρω περιγράφηκε και προβλέπεται στο νόμο, η Υ.Ε.Μ.Ε.Α. υπάγεται στον εκάστοτε Υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Εκείνη την καταστροφική ημέρα της 23.7.2018 και μόνον για εκείνη την ημέρα ο πρώτος εγκαλούμενος είχε λάβει άδεια, προφανώς, για να αποφύγει την εντολή προς τον δεύτερο εγκαλούμενο, για την μη απογείωση των ελικοπτέρων της υπηρεσίας. Ο πρώτος εγκαλούμενος, οφείλει να δώσει εξηγήσεις σχετικώς με την υποβληθείσα αίτηση για χορήγηση άδειας, τον επικαλούμενο λόγο, το χρόνο αίτησης και τη διάρκεια αυτής.

Μόνον ο πρώτος εγκαλούμενος οφείλει να εξηγήσει, εάν είχε δοθεί εντολή από τον ίδιο, ως υπεύθυνο προς τούτο προς τον δεύτερο εγκαλούμενο να απογειωθούν τα ελικόπτερα, αμέσως μετά την πτώση του ανέμου. Υπήρξε τέτοια εντολή;

Η εντολή

Επίσης, οφείλει να δώσει εξηγήσεις ο δεύτερος εγκαλούμενος, εάν είχε δοθεί εντολή επιφυλακής προς την Υ.Ε.Μ.Ε.Α και εάν ναι, έως ποια ώρα, αφού, όταν διενεργείται ποδοσφαιρικός αγώνας, δύναται η Υπηρεσία να παραμένει έως τα μεσάνυχτα σε επιφυλακή, ακόμη και χωρίς εντολή. Είχε ενημερωθεί η Υ.Ε.Μ.Ε.Α. από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία και τις Υπηρεσίες του Αεροδρομίου για τις συνθήκες των ανέμων;

Ο δεύτερος εγκαλούμενος, , ουδεμία από τις προβλεπόμενες, ως άνω, διατάξεις εφήρμοσε. Ουδεμία πράξη ενήργησε από τις οριζόμενες υπό των σχετικών διατάξεων, υποχρεώσεις του, ως Διοικητής. Ο δεύτερος εγκαλούμενος υπήρξε, κατ’ εκείνη την ιστορικά τραγικότερη ημέρα της μεταπολεμικής Ελλάδας, αδρανής, ανενεργός, άπραγος και υπηρεσιακός φυγάς. Όποιες και όσες δικαιολογίες εφεύρει και προβάλλει ο δεύτερος εγκαλούμενος, θα προσβάλλουν έτι περισσότερο την υπηρεσιακή του υψηλοβαθμία και εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπό του αυτοί που τον όρισαν Διοικητή. Δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την συγκεκριμένη υποχρέωση του, η οποία προβλέπεται στην παρ. στ του άρθρου 22 του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας ότι «να φροντίζει για την ύπαρξη σχεδίων αντιμετώπισης αεροπορικών ατυχημάτων, πυρασφάλειας και περισυλλογής και να μεριμνά για την άρτια οργάνωσή τους» .

Όταν ο νόμος αναφέρει αυτολεξεί «περισυλλογή» εννοεί, όπως ακριβώς αναφέρεται στο λεξικό της ελληνικής γλώσσας, δηλαδή «παρέχω βοήθεια, κυρίως σε άνθρωπο που βρίσκεται σε δύσκολο κατάσταση». Αυτή την υποχρέωση, καθήκον και αρμοδιότητα μπορεί να την εκτελέσει και χωρίς εντολή από τον «αδειούχο», λόγω πιθανής αδιαθεσίας, εγκαλούμενο. Ακόμη δε, και αν φτάσει στο έσχατο σημείο της φθηνής δικαιολόγησης του, ότι, δήθεν, περίμενε εντολή από τον «αδειούχο» εποπτεύοντα εγκαλούμενο το υπηρεσιακό του καθήκον δεν αναστέλλει ποτέ, ακόμη και τις συνειδησιακές πρωτοβουλίες, σε έναν ανώτατο Αξ/κο της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να διασώσει κόσμο που θαλασσοπνίγεται για 4-5 ώρες. Αντ’ αυτού, διεγέρθηκαν συνειδησιακά απλοί ψαράδες και περισυνέλεξαν και διέσωσαν πολίτες που βρίσκονταν σε δύσκολη κατάσταση. Αυτούς βράβευσε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίδοντας, μάλιστα, ιθαγένεια σε 3 Αιγύπτιους ψαράδες, διότι φρόντισαν να συλλέξουν με τα ψαροκάικα και να διασώσουν τόσους ανθρώπους. Ψαράδες και κοινοί πολίτες, αντί των τιτλούχων ανώτατων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας εγκαλουμένων, έπραξαν, δηλαδή, όσα παρέλειψαν οι εγκαλούμενοι, οι οποίοι προτίμησαν να δραπετεύσουν από το υπηρεσιακό τους καθήκον.

Λεπτομερής έρευνα

Σύμφωνα με το δημοσιευμένο στο φύλλο 3 της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της 23.7.2019 άρθρο του καθηγητού φυσικών καταστροφών Κωνσταντίνου Συνολάκη, τεράστια ευθύνη για την καταστροφική πυρκαιά στο Μάτι Αττικής φέρουν οι εμπλεκόμενοι κρατικοί λειτουργοί, ο κρατικός μηχανισμός και οι υπάλληλοί του. Συγκεκριμένα, η λεπτομερής έρευνα της ομάδας μου, κοινή με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που διήρκεσε πέντε μήνες, στοιχεία που δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά, μεταξύ περισσοτέρων σημαντικών αναφέρει: «…Το 92% των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές δεν είχε καμία ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς όσο διαρκούσε και δήλωσε ότι την αντιλήφθηκε μόνο του ή από γείτονες. Το 85% των επιζώντων απομακρύνθηκε από μόνο του, ενώ το 15% έμεινε στο σπίτι του. Το 20% αυτών που απομακρύνθηκαν διέφυγε με τα πόδια, το 70% με αυτοκίνητο. Το περίπου 50% διέφυγε προς την παραλία, το 50% προς Νέα Μάκρη και Ραφήνα. Κανείς από τους περίπου 1.200 ερωτηθέντες από ένα πληθυσμό περίπου 3.500 που υπολογίζεται ότι ήταν σε Μάτι/Νέο Βουτζά εκείνη την ημέρα δεν δήλωσε ότι είχε κάποια πληροφόρηση, πριν από το συμβάν, για φυσικές καταστροφές ή επικείμενους κινδύνους στην περιοχή. Τέλος, μεταξύ άλλων σημαντικών για την ανάκριση στοιχείων, ο καθηγητής Συνολάκης και η ομάδα του καταλήγουν με την εξής αναφορά: «Η μοναδική μελέτη που υπολόγισε τους χρόνους εκκένωσης σε συνάρτηση με τη διάδοση του μετώπου της πυρκαγιάς δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν, μέχρι σήμερα. Ο ελάχιστος χρόνος για να γίνει απομάκρυνση του πληθυσμού πεζή είναι από 57 έως 85 λεπτά».

Την 30.7.2018 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» άρθρο με τίτλο «Κράτησαν καθηλωμένα και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας!», το οποίο αναφέρεται στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, ως εξής: «Πληροφορίες της «δημοκρατίας» από πηγές σχετικές με το θέμα αναφέρουν πως οι πιλότοι των συγκεκριμένων ελικοπτέρων και οι τεχνικοί ήταν από το πρώτο λεπτό σε ετοιμότητα και ζητούσαν να πετάξουν, αλλά ο προϊστάμενος της υπηρεσίας δεν έδωσε ποτέ εντολή, επειδή «δεν του το ζήτησαν». Είναι αλήθεια; Θα υπάρξουν κάποιες συνέπειες για τον συγκεκριμένο προϊστάμενο αλλά και για όσους «δεν τους έδωσαν εντολή»; Γιατί δεν μίλησε, λοιπόν, ο προϊστάμενος ποτέ με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να επιχειρήσουν τα ελικόπτερα που διαθέτει στην υπηρεσία του, τη στιγμή που απλοί άνθρωποι και ψαράδες έσπευδαν στο σημείο για να εντοπίσουν και να απομακρύνουν κόσμο από τη θάλασσα; Ο ταξίαρχος της ΕΝΣΑ τι έκανε; Γιατί η συνένωση των δύο Σωμάτων έχει μείνει ουσιαστικά στα χαρτιά; Γιατί δεν έχουν εκδοθεί ακόμη Προεδρικό Διάταγμα και κανονισμός λειτουργίας; Τι έχει κάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για όλο αυτό το χάος που κοστίζει ανθρώπινες ζωές; Δεν θα πρέπει οι εισαγγελείς να αναζητήσουν ευθύνες, κι εδώ, με βάση το άρθρο του Ποινικού Κώδικα «για παράλειψη λύτρωσης από κίνδυνο ζωής»; Επιτέλους!»

Στην ιστοσελίδα «bloko.gr» την 26.7.2018 δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο «Τα ελικόπτερα της Αστυνομίας δεν έχουν πετάξει ούτε λεπτό πάνω από την περιοχή της καταστροφής». Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «α) Η συνένωση των ελικοπτέρων της αστυνομίας και της πυροσβεστικής ουσιαστικά δεν έγινε ποτέ…αν και έπρεπε μέσα σε 6 μήνες από τη συνένωση να έχει εκδοθεί προεδρικό διάταγμα και κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας, ακόμα και σήμερα αυτό δεν έχει γίνει…Αποτέλεσμα? ένα αλαλούμ επιχειρησιακό και στην πράξη τα εναέρια μέσα των δυο σωμάτων να δρουν ανεξάρτητα σαν ξεχωριστές υπηρεσίες…χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ που υποτίθεται ότι είναι διοικητής της συνενωμένης υπηρεσίας δεν γνωρίζει που πετάνε και για ποιο λόγο τα ελικόπτερα της πυροσβεστικής τα όποια στα χαρτιά διοικεί. β) Είναι απαράδεκτο και εξοργιστικά κυνικό, να γράφεται και να θεωρείται δικαιολογία, ότι ο προϊστάμενος των ελικοπτέρων της αστυνομίας, αν και ήταν σε ετοιμότητα, δεν έδωσε εντολή για συνδρομή των ελικοπτέρων της αστυνομίας στη διάσωση ανθρώπων επειδή δεν του το ζήτησαν. Δε θα αναφερθώ στο άρθρο του Π.Κ για παράλειψη λύτρωσης από κίνδυνο ζωής. Ας το κάνουν αυτοί που πρέπει. Θα μείνω μόνο ,και το θεωρώ αρκετό ,στο ανθρώπινο κομμάτι του δράματος…Το ότι δεν έδωσε εντολή να απογειωθούν από το αεροδρόμιο ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ απ’ όπου και επιχειρούν τα ελικόπτερα, 5 λεπτά απόσταση από την περιοχή της πυρκαγιάς, για να σώσουν και να βοηθήσουν όσους μπορούν, είναι ντροπή και όνειδος. Δεν έδωσε εντολή ,παρόλο που τεχνικοί και πιλότοι της υπηρεσίας (από ότι έχω πληροφορηθεί) ,που ήξεραν, όπως και αυτός, τις δυνατότητες των ελικοπτέρων και του εξοπλισμού τους, τον ρωτούσαν… «δε θα πετάξουμε εμείς» ??? Και η απάντηση?…δεν έχω εντολή…Τι θα πει δεν έχω εντολή σε ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό…Δεν έβλεπε τι γινόταν 5 λεπτά μακριά ? Πηρέ πρωτοβουλία να ενοχλήσει αυτός τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας ,όπου ανήκει ιεραρχικά η υπηρεσία των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ και να τον ενημερώσει ότι σπεύδει για βοήθεια στον τόπο της καταστροφής? Ποιος εκείνη τη στιγμή θα του αρνούνταν να απογειωθεί? Ποιος θα αρνούνταν τέτοια σημαντική και ουσιαστική συνδρομή εκείνες τις δύσκολες ώρες.? Απαθής περίμενε εντολή? Οι ψαράδες με τα καΐκια τους και οι άλλοι απλοί άνθρωποι που πήγαν να βοηθήσουν πήραν εντολή??? Είδαν την καταστροφή και το θάνατο και έτρεξαν…».

Κύριε, Εισαγγελεύ,

Έως σήμερα, έχουν περάσει 16 ολόκληροι μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής την 23.7.2018. Έχει χρεωθεί η ποινική δικογραφία στον 6ο ανακριτή εδώ και 9 περίπου μήνες, δίχως, έως σήμερα, να έχουμε λάβει αντίγραφα. Έχουν κατατεθεί δεκάδες αιτήσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, στον κ. Ανακριτή και στους κκ. Εισαγγελείς, δίχως έως σήμερα, να ληφθούν απαντήσεις. Έχει υποβληθεί άγνωστος αριθμός μηνύσεων και εγκλήσεων. Ειδικώς, υποβλήθηκε αίτημα ενώπιον του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, σχετικώς με το ζήτημα της ανάθεσης της ποινικής υπόθεσης σε ειδικό εφέτη ανακριτή και επίκουρο αυτού. Όμως, η Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών απέρριψε το σχετικό αίτημα. Είχε, προηγουμένως, αναβληθεί η σύγκληση της Ολομέλειας, λόγω έλλειψης απαρτίας των δικαστών.

Σήμερα, βρισκόμαστε όμηροι της κωλυσιεργίας και της αδιαφορίας αρμοδίων φορέων. Προσκομίζονται δημόσια έγγραφα και εμμάρτυρες αποδείξεις, σχετικώς με τις εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις συγκεκριμένων δημοσίων λειτουργών και φορέων αλλά, δυστυχώς, δεν αξιοποιούνται. Αποδεικνύονται οι εγκληματικές ευθύνες και οι υπεύθυνοι κωφεύουν. Είναι απαραίτητη, όσο τίποτε άλλο στην παρούσα συγκυρία η εμπέδωση της εμπιστοσύνης μας στην προβλεπόμενη, εκ του Συντάγματος, δικαστική λειτουργία, η οποία παραμένει εν αμφιβόλω.

Σήμερα, αναγκαζόμαστε να επιχειρούμε εμείς το «κάθε τι» του άρθρου 239 ΚΠΔ, ενώ θα έπρεπε τα αρμόδια ανακριτικά όργανα να είχαν προβεί σε όλες τις ανακριτικές πράξεις, που απαιτούνται. Εξαναγκάζονται οι υποστηρικτές της κατηγορίας να προτείνουν μάρτυρες, σε κάθε περίπτωση και πολλώ δε μάλλον, όταν απουσιάζει κάθε συνεργασία αυτών με τις ανακριτικές αρχές. Ουδέποτε, έως σήμερα, ενημερωθήκαμε είτε αρμοδίως, είτε από ΜΜΕ, ότι εκλήθησαν ενώπιον του κ. ανακριτή ή και των κκ. Εισαγγελέων οι ανωτέρω εγκαλούμενοι, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις σχετικώς με τη μη απογείωση των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ, όπως ανωτέρω περιγράφεται.

Στην προκειμένη περίπτωση προτείνουμε την κλήτευση συγκεκριμένων μαρτύρων, οι οποίοι ένεκα της ιδιότητάς τους, θα εισφέρουν ισχυρότατο αποδεικτικό υλικό στην ανακριτική έρευνα, καθώς αποδεικνύουν, όλα όσα ανωτέρω καταγγέλλουμε, καθώς και όλα όσα προκύψουν κατά την έρευνα. Συγκεκριμένα, οι μάρτυρες …..είναι αξιωματικοί της Υ.Ε.Μ.Ε.Α., κυβερνήτες των ελικοπτέρων, οι οποίοι εκείνες τις τραγικές ώρες υπηρετούσαν τη βάρδιά τους και ανέμεναν, μάταια, εντολή, προκειμένου να απογειώσουν τα ελικόπτερα. Οι μάρτυρες …..είναι αξιωματικοί της Υ.Ε.Μ.Ε.Α., μηχανικοί βάρδιας, χειριστές θερμικών καμερών. Είναι οι αυτόπτες μάρτυρες του καπνού της πυρκαγιάς (έδρα Ελ. Βενιζέλος), οι οποίοι, σύμφωνα με το αναφερόμενο δημοσίευμα στο site «bloko» ρωτούσαν πότε θα απογειωθούν, αλλά δεν έπαιρναν εντολή. Μόνον αυτοί θα μας εξηγήσουν για τις αιτίες και το κίνητρο της μη απογείωσης των ελικοπτέρων. Πέντε αξιωματικοί της Υ.Ε.Μ.Ε.Α. ανέμεναν, μάταια, εντολή απογείωσης, όταν οι εγκαλούμενοι παραβίαζαν κάθε είδος υπηρεσιακού καθήκοντος και συνειδησιακής εντολής.

Δυστυχώς, μετά τα όλα όσα ανωτέρω παραθέσαμε, ως αληθή, οδηγούμαστε στην εικοτολογία, ότι κάποιοι αξιωματικοί έδρασαν διά παραλείψεως, προκειμένου, εκμεταλλευόμενοι την αποτυχία χειρισμού της κατάστασης από ανώτερους, να προαχθούν.

Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος: «O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας» και σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».

Επειδή, η Δικαιοσύνη αποτελεί σ’ αυτούς τους πραγματικά δύσκολους καιρούς την υπέρτατη προσδοκία και ελπίδα του πολίτη, προκειμένου να διασφαλισθεί το αρραγές των αρμών της κοινωνικής μας συνοχής.

Επειδή, ο Ελληνικός λαός προσβλέπει σ’ Εσάς για την ευθυδικία, την τήρηση της νομιμότητας και την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης και στην εν λόγω περίπτωση.

Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 24 π.2 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων η Εισαγγελία: «Δρα ενιαία και αδιάκριτα και έχει ως αποστολή την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του πολίτη και τη διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης».

Επειδή, προκαλούν το κοινό αίσθημα οι έκνομες ενέργειες και οι εγκληματικές παραλείψεις, τις οποίες Σας αναφέρω, δια της παρούσης, κυρίως, όμως, προκαλεί την ίδια την έννοια της Δικαιοσύνης, η οποία πρέπει να επιβάλλεται σε παρόμοιες περιπτώσεις σοβαρών εγκλημάτων, ιδιαίτερα όταν αφορούν αδικήματα, στα οποία εμπλέκονται δημόσιοι λειτουργοί και ανώτερα στελέχη της Διοίκησης.

Επειδή, οι νόμοι του κράτους μας, ουσιαστικοί και δικονομικοί, υπάρχουν για να εφαρμόζονται και όχι να παραμένουν ανενεργοί ή όταν εφαρμόζονται, να εφαρμόζονται επιλεκτικώς ή μεροληπτικώς ή ιδιοτελώς.

Επειδή, ο υπέρτατος σκοπός χάριν του οποίου υπάρχει μία δημοκρατική πολιτεία είναι η διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Μία συντεταγμένη και ευνομούμενη πολιτεία είναι υποχρεωμένη να διασφαλίζει τα υπέρτατα αυτά αγαθά, στηριζόμενη, κυρίως στους δύο ουσιώδεις πυλώνες της ισοπολιτεία και της δικαιοσύνης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

(και για όσους άλλους επιφυλασσόμεθα να προσθέσουμε,)

ΕΓΚΑΛΟΥΜΕ

Ενώπιόν Σας τους ανωτέρω εγκαλούμενους καθώς και όσους τους συνέδραμαν με οποιοδήποτε τρόπο, διότι διέπραξαν εις βάρος ημών, της οικογένειάς μας και του κοινωνικού συνόλου τα ανωτέρω περιγραφόμενα ποινικά εγκλήματα διά πράξεων και παραλείψεων.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

Παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας εις βάρος των εγκαλουμένων.

Κύριε Εισαγγελεύ,

Σας καλούμε, όπως εκ της ιδιότητάς σας, δώσετε εντολή στον εποπτεύοντα την ανάκριση αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών κ. Αθανασίου, προκειμένου να επιμεληθεί για να κληθούν προς κατάθεση οι ανωτέρω μάρτυρες, οι οποίοι θα εισφέρουν για τη διακρίβωση της αλήθειας σημαντικότατα στοιχεία, όπως ανωτέρω περιγράφεται.

Δηλώνουμε δε, ότι επιφυλάσσομεθα να προτείνουμε και όσους μάρτυρες προκύψουν κατά τη πορεία της ανακριτικής έρευνας».

dikastiko.gr

Related Posts