Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών έως τα τέλη του 2020

Παράταση σε Μάτι – Ραφήνα. Μέχρι τα τέλη του 2020, το αργότερο, παρατείνεται η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και απαγόρευσης εκτέλεσης εργασιών δόμησης, σε συγκεκριμένους δρόμους στο Μάτι, αλλά και σε εκτός σχεδίου γήπεδα, έως την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου της ευρύτερης περιοχής.

Αυτό προβλέπεται σε κοινή απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δ. Οικονόμου, που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στη «Διαύγεια». Οι απαγορεύσεις είχαν επιβληθεί με τον νόμο 4579/2018 για την αποκατάσταση και χωρική οργάνωση της πυρόπληκτης περιοχής των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου ώστε να διευκολυνθεί ο σχεδιασμός εν γένει, αλλά και να υλοποιηθεί το βασικό οδικό σχέδιο όπως και η «απελευθέρωση» του παραλιακού μετώπου και η πρόσβαση σε αυτό.

Μεταξύ άλλων η απαγόρευση αφορά κτήρια ή κατασκευές που βρίσκονται εντός απόστασης (8,5) μέτρων από τον υφιστάμενο άξονα των οδών Καρπάθου, Κύπρου, Ορειβατών, Ποσειδώνος, Δημοκρατίας και Μικράς Ασίας.

Το ίδιο ισχύει για τις οδούς Κυανής Ακτής, Αχιλλέως, ανώνυμη οδό νοητής επέκτασης του δυτικού τμήματος της οδού Αχιλλέως έως την οδό Ποσειδώνος, Ευβοϊκού, Τρίτωνος, Περικλέους, Αργυράς Ακτής, σε απόσταση οκτώ (8) μέτρων. Η απαγόρευση αφορά και τα ακίνητα εκτός σχεδίου, δηλαδή κάθε αδόμητο γήπεδο και για κάθε προσθήκη επιφάνειας, πέραν της υφισταμένης την 23η Ιουλίου 2018, που προσμετράται στο συντελεστή δόμησης. Ως «υφιστάμενη» είχε οριστεί η επιφάνεια που είτε έχει καταγραφεί στα Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου, όταν πρόκειται για κατεδαφιστέα ακίνητα, είτε αποτυπώνεται στο Εθνικό Κτηματολόγιο ή σε διοικητικές πράξεις που αφορούν το ακίνητο, όπως οικοδομικές άδειες, ή στα σχέδια υπαγωγής του κτηρίου σε νομοθεσία αυθαιρέτων ή σε πρόσφατες αεροφωτογραφίες που το περιλαμβάνουν. Κατ’ εξαίρεση είχε προβλεφθεί στα νομίμως υφιστάμενα κτήρια η έκδοση αδειών αναθεώρησης ως προς την αποπεράτωση εργασιών οικοδομής, εφόσον έχει περαιωθεί ο φέρων οργανισμός, η έκδοση αδειών εργασιών μικρής κλίμακας, εσωτερικών διαρρυθμίσεων κ.λπ.

Related Posts