Ήρωες του Δημοσίου: Ο Πυροσβέστης

Οι Ήρωες του Δημοσίου είναι εργαζόμενοι του Δημόσιου Τομέα που τόλμησαν να κάνουν τη διαφορά. Είναι αυτοί που θέλουμε να συναντάμε κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με το ελληνικό κράτος. Άνθρωποι που υπερέβαλαν εαυτούς, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και ξεχώρισαν για τις πράξεις τους. Και τώρα ξεχωρίζουν για τις απόψεις τους. Η αποστολή μας είναι να τους εντοπίζουμε και να τους παρουσιάζουμε, και μέσω της νέας σειράς να επαληθεύουμε – όσο γίνεται – ότι μια θέση δεν είναι το τέλος μιας προσπάθειας αλλά η αρχή της.

Έναν χρόνο μετά την φονικότερη πυρκαγιά στην Ελλάδα, ο επιχειρησιακός υπάλληλος Πολιτικής Προστασίας, Μάνος Τσαλιαγκός, φιλοξενείται πρώτος στη σειρά “Ήρωες του Δημοσίου” του mydimosio.gr και διηγείται τις εμπειρίες του για τις πρώτες στιγμές της φωτιάς.

Ευθύς, αυθεντικός άνθρωπος, περιέγραψε τα βιώματά του εκείνες τις τραγικές ώρες και με αφοπλιστική διάθεση είπε στην κάμερα του mydimosio.gr: Όλοι λίγο-πολύ φταίμε, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο.

Ο ήρωας-εργαζόμενος στην πολιτική προστασία του Δήμου Ραφήνας, που ρίχτηκε με αυτοθυσία στη μάχη με τις φλόγες, είναι ο άνθρωπος που έσωσε την Ιρλανδή Ζόε Χόλοχαν βγάζοντας της φλεγόμενη από το πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου.

Οι κραυγές αγωνίας των κατοίκων της περιοχής, η απόγνωση αστυνομικών και πυροσβεστών τις ώρες που διαπίστωναν την πλήρη κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού πέρασαν σαν φιλμ από το μυαλό μας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Πρόβλημα ασυνεννοησίας

Κατά τον ίδιο υπήρξε πρόβλημα ασυνεννοησίας. Το 2017, μετά τη φωτιά του Βαρνάβα είχε προειδοποιήσει για τέτοιου είδους προβλήματα. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε έναν χρόνο μετά.

“Έχετε δει το συντονιστικό κέντρο;” μας ρώτησε. Η απάντηση απλή. Όπως ανέφερε και ο κ. Αποστόλης Ασβεστάρης, επικεφαλής εθελοντών Ραφήνας-Πικερμίου, όταν πέφτει το σύστημα τηλεπικοινωνιών δεν έχουν επαφή ο διοικητής της πυροσβεστικής με τον λιμενάρχη και αντίστοιχα με τον διοικητή της αστυνομίας. Τόσο απλά. Εν έτει 2019.

Μάλιστα, ο κ. Τσαλιάγκος αποκάλυψε στην κάμερα του mydimosio.gr ότι αν και πολύ κοντά στην περιοχή βρίσκεται το είκοδρόμιο του Ναυτικού, τα ελικόπτερα δεν σηκώθηκαν να συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς γιατί δεν έχουν… πιστοποίηση.

Απίστευτα πράγματα.

Related Posts