Λεπτές ισορροπίες για το Μάτι

«Προσπαθούμε να κινηθούμε μακριά από τα δύο άκρα. Είτε να πούμε ότι θέλουμε να κάνουμε το Μάτι τον πιο τέλειο πολεοδομικά οικισμό της χώρας, κάτι που θα συνεπαγόταν ατελείωτες κατεδαφίσεις και κοινωνική αναστάτωση. Είτε φοβούμενοι το όποιο κόστος, να προσπαθήσουμε να μπαλώσουμε τα πράγματα, αφήνοντας βέβαια ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναζήσει η περιοχή αυτά που συνέβησαν».

Παρουσιάζοντας χθες σε ανοιχτή εκδήλωση στο Μάτι το ειδικό σχέδιο για την περιοχή, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε σε αυτές τις προτάσεις την αγωνία της Πολιτείας να παρουσιάσει μια αξιόλογη ρύθμιση, χωρίς να προκαλέσει υπερβολικές αντιδράσεις, αλλά και χωρίς σοβαρές εκπτώσεις. Το κοινό –κάτοικοι, εκπρόσωποι συλλόγων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης– ήταν εξίσου διχασμένο. Από τη μια πλευρά ήταν οι παλιοί κάτοικοι στο Μάτι, οι περισσότεροι με νόμιμες ή… σχετικά νόμιμες κατοικίες σε μια περιοχή που εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ουδέποτε ήταν δασική και κακώς δεν είχε πολεοδομηθεί ως περιοχή β΄ κατοικίας.

Οι κάτοικοι από το Κόκκινο Λιμανάκι, στο οποίο οι αυθαίρετες κατοικίες ήταν ο κανόνας, αλλά πάλι εκτός δασικών. Και από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι του Προβάλινθου και της Αμπελούπολης, που έχτισαν κατά κανόνα παράνομα, μέσα σε δασικές περιοχές. Οι κάτοικοι οικισμών όπως η Αγία Ειρήνη, επίσης παράνομοι καθώς έχτισαν μέσα στη ζώνη απόλυτης προστασίας της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Μεσογείων. Και οι λοιποί θιγόμενοι, που αισθάνονται ότι ενδέχεται να χάσουν μια μοναδική ευκαιρία νομιμοποίησης, που θα δώσει υπόσταση στο «όνειρο» που έφερε κάποτε τους ίδιους ή τους γονείς τους στην περιοχή.

Αυτές οι λεπτές γραμμές φάνηκαν στις διαφορές των τοποθετήσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης. «Εκφράζω την αγανάκτηση των κατοίκων που μένουν σε εκτός σχεδίου περιοχές και βλέπουν τις υπηρεσίες τις διοίκησης να μας έχουν καταδικάσει, χαρακτηρίζοντάς μας παρα-ρεμάτιους, αναδασωτέους, χαρακτηρίζοντας ακόμα και τις πιο μικρές πτυχώσεις του εδάφους ρέματα», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Θεοτόκης, πρόεδρος της Ενωσης Πυροπλήκτων της περιοχής. «Βλέπω ότι προβάλλονται αντιστάσεις από τα “βίτσια” κάποιων τοπικών που δεν θέλουν να ενταχθούν στο σχέδιο για να μην πληρώσουν εισφορά σε χρήμα», ανέφερε ο Δημήτρης Κανάκης, πρόεδρος της Ενωσης Οικιστών Κόκκινου Λιμανιού. «Το Μάτι ήταν περιζήτητο γιατί είχε μια ισορροπία ανάμεσα στο δομημένο και το αδόμητο περιβάλλον. Εντασσόμενο στο σχέδιο, πρέπει να διατηρήσει αυτόν τον χαρακτήρα, όσον αφορά τον μέγιστο συντελεστή, την προστασία της λεωφόρου Μαραθώνος από γραμμικές χρήσεις, τη συγκέντρωση των εμπορικών χρήσεων. Πρέπει να προστατεύσετε την περιοχή με ήπιο τρόπο, όχι να υποκύψετε στις πιέσεις των εργολάβων των όμορων δήμων, που ζητούν διπλάσιο συντελεστή δόμησης», ανέφερε η Τίνα Κολλάρου, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ματιού.

Πέρα από το ποιες περιοχές θα ενταχθούν στο σχέδιο και ποιες όχι, το κύριο ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους είναι η τύχη των κτιρίων στο παραλιακό μέτωπο Ματιού και Κόκκινου Λιμανιού. Εκτιμούν ότι δεν είναι σαφές αν και πόσα κτίρια θα κατεδαφιστούν στον αιγιαλό. «Στο ανατολικό κομμάτι του Ματιού, τα κτίρια στον αιγιαλό είναι όλα νόμιμα. Χτίστηκαν σε απόσταση 20 μέτρων από τη θάλασσα, ενώ ανά δύο ιδιοκτησίες υπάρχει άνοιγμα προς την ακτή, όπως όριζαν τα συμβόλαια διανομής», ανέφερε στην «Κ» ο Χρήστος Αναγνώστου, επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Ματιού. «Κανείς δεν διαφωνεί να πέσουν οι μάντρες, να διαπλατυνθούν οι δρόμοι.

Ομως στα σχέδια που παρουσιάστηκαν αναφέρονται περίπου 100 κτίρια σε απόσταση μικρότερη των 35 μέτρων σε Μάτι και Ραφήνα. Υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουν σε κατεδαφίσεις νομίμων κτιρίων; Εμείς θέλουμε να εξαντληθούν όλα τα τεχνικά περιθώρια για την αποφυγή κατεδαφίσεων και εκείνα που τελικά θα “πέσουν” να είναι μόνο για λόγους ασφάλειας». «Ηρθα μόνος μου τον χειμώνα και είδα με τα μάτια μου σπίτια μέσα σε ρέμα», κατέληξε χθες ο κ. Χατζηδάκης. «Μπορώ ως υπουργός να βάλω υπογραφή σε ένα σχέδιο που θα διατηρεί τέτοια σπίτια και στην πρώτη πλημμύρα να γίνει εδώ γης μαδιάμ; Πρέπει να βάλουμε μια τάξη». Το πρόβλημα είναι ότι η «τάξη» έχει πολλούς ορισμούς στην περιοχή. {https://www.kathimerini.gr}

Related Posts