Παρέμβαση εισαγγελέα για το Μάτι

Εισαγγελική παρέμβαση για τις ανατριχιαστικές καταγγελίες αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος περί προσπαθειών συγκάλυψης των υπευθύνων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι εκδηλώθηκε μετά τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής» της Κυριακής που έχουν προκαλέσει οργή στην κοινή γνώμη και πολιτική θύελλα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας της Αθήνας Ευ. Ιωαννίδης παρενέβη άμεσα, διατάσσοντας να διερευνηθούν εις βάθος τα καταγγελλόμενα και να διαπιστωθεί, αν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα, σχετικά με όσα περιγράφει και στη μήνυσή του ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δ. Λιότσιος. Η έρευνα που αφορά μείζονος σημασίας καταγγελίες κατά του υψηλόβαθμου αξιωματικού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου, που έγινε αρχηγός του Σώματος μετά το Μάτι, θα επεκταθεί προς κάθε κατεύθυνση, καθώς από όσα αποκαλύπτονται από το ηχητικό ντοκουμέντο που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή», προκύπτουν πρωτοφανή πράγματα για τον τρόπο που ενεργούν και διαχειρίζονται πυρκαγιές ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής.

Ο Δ. Λιότσιος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε καταθέσει τα στοιχεία (και το ηχητικό ντοκουμέντο) για τις απόπειρες συγκάλυψης των υπευθύνων για το Μάτι στον ανακριτή που χειρίζεται τις έρευνες ενώ είχε προβεί σε καταγγελίες ενώπιον των δικαστικών αρχών κατά αγνώστων, καταγγέλλοντας δολιοφθορά της μηχανής με την οποία κυκλοφορούσε.

Πάντως, μετά τη χθεσινή εισαγγελική παρέμβαση, ο εισαγγελέας Νικ. Αντωναράκος ανέλαβε τις έρευνες, όλα είναι πλέον ανοικτά προς έρευνα, και αν επιβεβαιωθούν τα καταγγελλόμενα, τότε οι εξελίξεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δεν θα περιορίζονται μόνον στην ποινική εμπλοκή των έως σήμερα υπευθύνων.

Σε κάθε περίπτωση, η Εισαγγελία ξεκινά ήδη μία παράλληλη και εξίσου σοβαρή έρευνα για το παρασκήνιο που διαδραματίστηκε για τους υπεύθυνους της φονικής πυρκαγιάς, που κόστισε τη ζωή σε 102 συμπολίτες μας, ενώ δεκάδες είναι τα θύματα που επέζησαν με βαριά προβλήματα υγείας και τεράστιες οι υλικές ζημιές.

Από την άλλη πλευρά, η ίδια η έρευνα για τους υπευθύνους, περί τα 20 άτομα, αυτοδιοικητικά στελέχη πρώτης γραμμής, ανάμεσά τους η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας και του Δασαρχείου, ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγες ημέρες.

Ο ανακριτής Αθ. Μαρνέρης που χειρίζεται τον φάκελο, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη στείλει τις πρώτες κλήσεις σε απολογία για τους εμπλεκόμενους, με πρώτο τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλ. Ψινάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από οκτώ μήνες είχε υποβληθεί από την Εισαγγελία Εφετών αίτημα για ανάθεση των ανακρίσεων σε εφέτη ανακριτή λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό.

Ο εν λόγω ανακριτής πρόσφατα ζήτησε την άσκηση νέας ποινικής δίωξης, αυτή τη φορά σε βαθμό κακουργήματος, για έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο, εις βάρος χαμηλόβαθμων αξιωματικών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Το αίτημά του όμως απορρίφθηκε από την Εισαγγελία, διότι κρίθηκε ότι δεν προέκυπτε δόλος κατά των πυροσβεστών οι οποίοι έδωσαν μάχη να σώσουν ζωές και περιουσίες.

Πάντως, έτσι όπως κινείται η Δικαιοσύνη θέλει ακόμα καιρό για να τελειώσει η ανάκριση, ενώ έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα δικαστικά συμβούλια, ο χρόνος έναρξης της δίκης προσδιορίζεται στο τέλος του 2021 αρχές του 2022 και το τέλος της δικαστικής αποτίμησης των ευθυνών, δεν πρόκειται να είναι νωρίτερα από το 2023 ή και το 2024. Εως τότε συγγενείς θυμάτων και επιζώντες θα περιμένουν τη δικαίωση και τα ποινικά να τελειώσουν για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις και λοιπά.

Related Posts