Συνεχίζεται ο Γολγοθάς στο πυρόπληκτο Μάτι

Μισοτε­λειωμένες οι επισκευές των σπιτιών λόγω καθυστέρησης από το υπουργείο της καταβολής της στεγαστικής αποζημίωσης των πληγέντων.

Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες πυρόπληκτες οικογένειες στο Μάτι που ξεκίνησαν τους τελευταίους μήνες να επισκευάζουν τα σπίτια τους, αλλά διέκοψαν τις εργασίες λόγω καθυστερήσεων στην καταβολή της στεγαστικής συνδρομής από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τα ποσά που καθυστερούνται είναι σημαντικά και το πρόβλημα είναι πως έχουν διακοπεί εργασίες κρίσιμες για να γίνουν και πάλι τα σπίτια στοιχειωδώς λειτουργικά και να προστατεύσουν πολυμελείς οικογένειες εν όψει του επερχόμενου χειμώνα: «Περιμένω εδώ και δύο μήνες ένα ποσό 10.000 ευρώ. Με αυτό θα τοποθετούσα κουφώματα, πόρτες, παράθυρα και ντουλάπες για να μπω και πάλι στο σπίτι. Εχω τρία παιδιά και δεν ξέρω τι θα κάνω αν δεν προλάβω να τελειώσω αυτές τις εργασίες πριν πιάσουν κρύα και βροχές», μας λέει κάτοικος της περιοχής, τα πλήρη στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παραδέχεται ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά τις αποδίδει στον φόρτο εργασίας που προκάλεσαν οι πρόσφατες καταστροφές στην Εύβοια, την Καρδίτσα και στα νησιά του Ιονίου. Οι ίδιοι οι πυρόπληκτοι, πάντως, όποτε καταφεύγουν για να διαμαρτυρηθούν στο υπουργείο Υποδομών ακούν διαφορετικές, κατά περίπτωση, αιτιολογίες για την καθυστέρηση, ενώ δεν λείπουν και οι μεταθέσεις ευθυνών σε άλλα συναρμόδια υπουργεία.

«Τα προβλήματα όπως αυτά με την καθυστέρηση στις καταβολές χρημάτων στους δικαιούχους εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία ανάλογα με την περίπτωση», μας λέει ο μηχανικός Τάσος Μπομπόνης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων στο Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ). Η επιτροπή είχε ζητήσει έως χθες από όσους κατοίκους αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις να της αποστείλουν σχετικά μηνύματα ώστε να ομαδοποιήσει τις περιπτώσεις. «Υπάρχουν αυτοί που έχουν οριστεί δικαιούχοι στεγαστικής συνδρομής, έλαβαν την πρώτη δόση ή τη δεύτερη, αλλά άφησαν τις δουλειές στη μέση λόγω της καθυστέρησης», λέει ο κ. Μπομπόνης.

Αλλοι δεν έχουν καν ξεκινήσει καθώς εκκρεμούν οι κατεδαφίσεις των κατεστραμμένων σπιτιών. Σε περιοχές κυρίως δίπλα στο Μάτι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις χρήσεις γης. «Μεγάλο θέμα υπάρχει και για όσους δεν θέλουν να επισκευάσουν τα σπίτια -συχνά για ψυχολογικούς λόγους εάν έχασαν προσφιλές τους πρόσωπο-, αλλά δεν μπορούν και να τα πουλήσουν καθώς οι αγοραστές δεν μπορούν εκείνοι να τύχουν στεγαστικής συνδρομής».

Ο κ. Μπομπόνης μάς λέει ότι για όλα τα παραπάνω θέματα, αλλά και για το τι θα απογίνει με το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ που είχε συγκεντρωθεί από έρανο μετά την καταστροφή, είχαν δημιουργηθεί ελπίδες από την υπόσχεση του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Ακη Σκέρτσου, να αναλάβει εκείνος έναν συντονιστικό ρόλο. «Θα βοηθούσε πολύ για να μην τρέχουμε από υπουργείο σε υπουργείο, αλλά μετά την υπόσχεση που μας έδωσε τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν υπήρξε νεότερη επικοινωνία, πιθανόν λόγω κορονοϊού». Υπολογίζεται ότι συνολικά, δικαιούχοι στεγαστικής συνδρομής είναι περίπου 1.600 ιδιοκτήτες στην πυρόπληκτη περιοχή. {πηγή}

Related Posts