«Θέλω το Μάτι να είναι μια ανθρώπινη πόλη, μια πόλη για να ζεις!»

Τέσσερα χρόνια μετά την τραγωδία της οποίας οι πληγές δεν έχουν κλείσει ακόμη, πιστεύω ότι στη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας οφείλουμε όλοι να εργαζόμαστε ώστε το Μάτι -και λέγοντας Μάτι εννοώ όλες τις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου- να μην αναγεννηθεί απλώς από τις στάχτες του, ούτε απλά να γίνει ακόμα μια λειτουργική περιοχή. Θέλουμε να γίνει σημείο αναφοράς μιας πόλης στην οποία όλοι θα θέλουν να ζουν ή να την επισκέπτονται.

Άρθρο του Στέργιου Τσίρκα*

Στην ουσία, όμως, θέλουμε κάτι περισσότερο. Θέλουμε ο τόπος να έχει φυσιογνωμία, να αποπνέει τον αρμονικό συνδυασμό του φυσικού και του ανθρώπινου, του πράσινου και της θάλασσας. Έτσι όπως θυμόμαστε το Μάτι εμείς οι παλιότεροι. Και αυτό ίσως είναι και το πιο δύσκολο. Γιατί δεν πρόκειται για απλά έργα που γίνονται ή θα γίνουν. Χρειάζεται αγάπη και φροντίδα για έναν τόπο, χρειάζεται υπομονή και κατανόηση, ότι μόνο με σεβασμό στο περιβάλλον και στους συνανθρώπους μας μπορεί μια περιοχή να αποκτήσει χαρακτήρα, να επουλώσει τις πληγές της και να προχωρήσει.

Αυτό επιδιώκω από την αρχή της θητείας μου και όλες οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Γιατί οι προτεραιότητες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας είναι πολλές. Οι πυρόπληκτες περιοχές μας, όμως, προηγούνται. Σκοπός δεν είναι να δημιουργηθεί ένα άλλο Μάτι. Δεν διανοούμαστε να αλλάξουμε τον χαρακτήρα ή την ταυτότητα της περιοχής, αλλά να συμβάλλουμε στην αποκατάσταση και στην αναβάθμισή της.

Η φονική πυρκαγιά μού έδωσε το ισχυρό κίνητρο να προσπαθήσω για το καλύτερο δυνατό και είναι γεγονός ότι με συντονισμένη δουλειά και επιμονή έχουμε κατακτήσει πολλά για το Μάτι.

Καταφέραμε κατόπιν αιτήματος στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παραχωρηθεί στον Δήμο μας με απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, από τον ΕΦΚΑ η έκταση του ΝΑΤ, περίπου 130 στρεμμάτων, την οποία σύντομα θα μετατρέψουμε σε μοναδικό πάρκο άθλησης και αναψυχής, μετά από ανάπλαση που θα περιλαμβάνει ήπιες και εναρμονισμένες με το περιβάλλον και τη φύση υποδομές.

Θα πρόκειται για ανάσα ζωής και σημείο αναφοράς για όλη την Αττική, μέσα στο οποίο θα έχει κεντρική θέση το μνημείο προς τιμήν των θυμάτων της πυρκαγιάς. Σε συνδυασμό με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, θα αναβαθμιστεί σημαντικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και θα αποτελεί ακόμα έναν πόλο έλξης, ως προορισμός διακοπών ή σύντομων αποδράσεων.

Ήδη εγκρίθηκε το ΕΠΣ και βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση μελέτης για Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής, αφού ολοκληρωθεί η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας και απαραίτητων εγγράφων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά, που μπορεί να δώσει πνοή στο Μάτι, αλλά και να αλλάξει συνολικά τον Δήμο μας προς το καλύτερο.

Σε καιρούς δύσκολους για όλους, με τους Δήμους να έχουν απoλέσει τα τελευταία χρόνια έως και το 80% των προηγούμενων πόρων τους, ο Δήμος μας έχει επιτύχει να εντάξει σε προγράμματα και χορηγίες σωρεία έργων υποδομής και ανάπλασης. Νέος Βουτζάς (Πάρκο και Πολιτιστικό Κέντρο), ασφαλτοστρώσεις σε όλη την πυρόπληκτη περιοχή, αντικαταστάσεις αγωγών ύδρευσης, νέα φωτιστικά, σημάνσεις, αποχέτευση, πεζοδρόμια κ.α, είναι μερικές από τις επεμβάσεις που γίνονται και παράλληλα προχωράμε σε όλο τον Δήμο έργα, όπως αναπλάσεις αθλητικών χώρων, παιδικών χαρών, διανοίξεις δρόμων κ.α.

Και βέβαια συνεχίζουμε τις προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων με τους δασικούς χάρτες για τους οικισμούς Αμπελούπολη και Προβάλινθο. Οι ιδιοκτήτες εξακολουθούν και υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών και ελπίζουμε να δικαιωθούν. Είμαστε στο πλευρό τους και τους υποστηρίζουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Άλλωστε, μας ενδιαφέρει να λυθεί το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε έργα υποδομών και βελτίωσης της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή.

Τα προβλήματα, όμως, δεν μας πτοούν και παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας. Να καταφέρουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και ταυτόχρονα να αφήσουμε υποδομές και έργα – σημεία αναφοράς για τον τόπο. Γιατί δεν στοχεύουμε στο εφήμερο χειροκρότημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στην πραγματική βελτίωση της ποιότητας ζωής, με θετικό αποτύπωμα που θα μείνει στον χρόνο.

Η προσπάθεια είναι επίπονη σε καθημερινή βάση. Απαιτεί οργάνωση, σχεδιασμό και πειθαρχία. Δεν έχουμε ανεξάντλητους πόρους, αλλά έχουμε την απαιτούμενη ισχυρή θέληση και ομοψυχία στον κοινό μας στόχο.

Είμαι αισιόδοξος ότι θα το καταφέρουμε.

*Ο Στέργιος Τσίρκας είναι δήμαρχος Μαραθώνος

Related Posts