Ψάχνουν αίθουσα που να χωράει την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι

Προς… άγραν δικαστικής αίθουσας βρίσκεται το νεοεκλεγέν Τριμελές Συμβούλιο Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χριστόφορος Λινός, καταδεικνύει εν έτει 2022 τα προβλήματα υποδομών που υπάρχουν στις δικαστικές υπηρεσίες, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση για την ύπαρξη κατάλληλης αίθουσας για μία τόσο μεγάλη δίκη.

Όπως λέει το Συμβούλιο αντελήφθη «ήδη με την ανάληψη των καθηκόντων του, την 1 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, τις ιδιαίτερες δυσκολίες διεξαγωγής μιας τέτοιας πολυπρόσωπης και μεγάλης διάρκειας δίκης στο χώρο της Πρώην Σχολής Ευελπίδων (αίθουσα 12, κτίριο 9)».

Στο πλαίσιο της εν λόγω υπόθεσης, αναφέρει χαρακτηριστικά, «καλούνται να δικαστούν 21 κατηγορούμενοι για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή (102 θύματα) και της σωματικής βλάβης από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή (32 εγκαυματίες), πρόκειται να εξετασθούν 213 μάρτυρες κατηγορίας και άγνωστος αριθμός μαρτύρων υπεράσπισης, ενώ αναμένεται και η παρουσία περισσότερων συνηγόρων τόσο από την πλευρά των παρισταμένων προς υποστήριξη της κατηγορίας, όσο και από την πλευρά της υπεράσπισης, όπως και πολλών εκπροσώπων του Τύπου».

Δίκη για πυρκαγιά στο Μάτι: Έγγραφο στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Για το λόγο αυτό ζήτησε, με επείγον έγγραφό του προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τον ορισμό της Αίθουσας Τελετών του Εφετείου Αθηνών ως αίθουσας στην οποία θα πραγματοποιούνταν τουλάχιστον οι αρχικές συνεδριάσεις του Δικαστηρίου.

«Ωστόσο, όπως στη συνέχεια ενημερωθήκαμε, ο ορισμός αυτός, στο παρόν χρονικό σημείο και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, δεν ήταν εφικτός, λόγω άλλης πολυπρόσωπης δίκης που ήδη διεξάγεται στην προαναφερόμενη αίθουσα (δευτεροβάθμια δίκη «Χρυσής Αυγής»), ο διαμοιρασμός της χρήσης της οποίας με το ΣΤ ́ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών κρίθηκε δυσχερής» σημειώνεται.

Αναζήτηση άλλης αίθουσας

Μετά την εξέλιξη αυτή, το Τριμελές Συμβούλιο Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών, «προς το σκοπό διευκόλυνσης διεξαγωγής της δίκης και περιορισμού της αναπόφευκτης ταλαιπωρίας όλων των παραγόντων της, προέκρινε τη λύση της αναζήτησης άλλης αίθουσας, εντός του χώρου της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στην οποία το ΣΤ ́ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών θα μπορούσε να συνεδριάσει, μετά τυχόν διακοπή και κατόπιν συνεννόησης με τη διευθύνουσα τη συνεδρίαση Δικαστή, υπό όρους, έστω και εν μέρει, καλύτερους, λύση που ενδεχομένως θα μπορεί να συνδυασθεί και με άλλες, ανήκουσες στη ίδια ως άνω Δικαστή δικονομικές επιλογές (π.χ. προγραμματισμός, κατά την αρχική συνεδρίαση της 31ης Οκτωβρίου τ.ε., της παρουσίας των μαρτύρων σε περισσότερες μελλοντικές συνεδριάσεις του Δικαστηρίου)».

Πώς και πού θα γίνει η δίκη

Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Λινού και βάσει των δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί ενημέρωσε ότι:

Α) Η εναρκτήρια συνεδρίαση του ΣΤ ́ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών της 31ης Οκτωβρίου τρέχοντος έτους θα γίνει, όπως έχει ήδη ορισθεί, στην αίθουσα 12 του κτιρίου 9 της Πρώην Σχολής Ευελπίδων. Επισημαίνεται ότι την ημέρα αυτή θα ληφθεί πρόνοια για την κατά το δυνατόν διευκόλυνση της πρόσβασης όλων των παραγόντων της δίκης στην ανωτέρω αίθουσα,

Β) Επόμενες τυχόν συνεδριάσεις του ανωτέρω Δικαστηρίου θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα 3 του κτιρίου 13 της Πρώην Σχολής Ευελπίδων, η οποία εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα έχει διαρρυθμισθεί καταλλήλως, με την προσθήκη επιπλέον εδράνων για τους συνηγόρους, θέσεων για τους μάρτυρες, καθώς και μικροφώνων και

Γ) Για τη διευκόλυνση της σύνθεσης και των συνηγόρων, η σχετική δικογραφία θα βρίσκεται από τις 31 Οκτωβρίου τ.ε. στο ίδιο ως άνω κτίριο και σε παρακείμενο χώρο της ως άνω αίθουσας (γραφείο 1 του ισογείου του κτιρίου 13). {https://www.dikastiko.gr}

Related Posts