Ανησυχία για τη δίκη της πυρκαγιάς στο Μάτι: Γιατί υπάρχει κίνδυνος παραγραφής

Τον κίνδυνο να υπάρξουν ζητήματα παραγραφής των αδικημάτων, επισήμανε ο δικηγόρος και ποινικολόγος, Λουκάς Προυσανίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα με αφορμή την αναβολή της δίκης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι για τις 7 Νοεμβρίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η έλλειψη κατάλληλων αιθουσών μπλοκάρει την ομαλή διεξαγωγή της δίκης. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο στις πολύ σοβαρές υποθέσεις με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, άρα και δικηγόρων, μαρτύρων και συγγενών θυμάτων. Η μόνη αίθουσα που μπορεί να ανταποκριθεί σε μία τέτοια δίκη είναι αυτή στο Εφετείο της Αθήνας όπου όμως είναι σε εξέλιξη η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Και σε εκείνη υπάρχουν θέματα παραγραφής και για αυτό, δόθηκε προτεραιότητα στην ακώλυτη διεξαγωγή της.

«Θα πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να εξεταστούν όλοι οι μάρτυρες. Μπορεί να υπάρξουν στο τέλος ακόμα και ζητήματα παραγραφής. Τα πλημμελήματα παραγράφονται στην οκταετία από τη στιγμή που έχει κινηθεί η δίωξη εδώ πέρα. Είναι μια διαδικασία που για να τελειώσει στην ουσία της να εξεταστούν όλοι οι μάρτυρες, να έχουμε  την υποστήριξη της κατηγορίας  και τις αγορεύσεις υπεράσπισης. Μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια η όλη αυτή η ιστορία, οπότε μπορεί ακόμα και να τρενάρουν για ζητήματα παραγραφής. Γι αυτό εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και λέμε ότι σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον τα διαδικαστικά προβλήματα πρέπει άμεσα να λυθούν», δήλωσε ο κ. Προυσανίδης.

«Το πλημμέλημα από τη στιγμή που έχουν εκκινήσει διώξεις, όπως συμβαίνει στην περίπτωση στο Μάτι, είναι η οκταετία, από τότε που τελέστηκε το αδίκημα.  Αυτό σημαίνει ότι σε τρεισήμισι χρόνια από τώρα, αν παραμείνει πλημμέλημα θα παραγραφεί. Και σας διαβεβαιώ από άλλες υποθέσεις ήσσονος σημασίας σε σχέση με αυτήν, ότι όταν έχουμε όλον αυτό τον όγκο των μαρτύρων, είναι πολύ πιθανόν κάποιες ευθύνες ή και όλες οι ευθύνες αν παραμένει πλημμέλημα να παραγραφούν» , συμπλήρωσε ο δικηγόρος που εκπροσωπεί μία από τις οικογένειες των θυμάτων.

«Αν ξεκινήσει ομαλά η δίκη, θεωρώ ότι μέσα σε 6-7 μήνες θα μπορέσουν να καταθέσουν όλοι μάρτυρες, που το σημαντικό σε αυτήν την υπόθεση είναι να καταθέσουν οι μάρτυρες. Μετά χρειάζεται να απολογηθούν και οι κατηγορούμενοι, μετά να γίνουν οι αγορεύσεις, παράσταση και υποστήριξη κατηγορίας και της υπεράσπισης και από εκεί και πέρα θα έχουμε την απόφαση. Θεωρώ ότι αν ξεκινήσουμε χωρίς άλλες διαδικαστικές προϋποθέσεις, μέσα σε 6-7 μήνες ενδεχομένως να έχουμε την έκδοση της απόφασης», εκτίμησε ο ποινικολόγος σχετικά με την έκβαση της δίκης.

Για τις οικογένειες των θυμάτων, μία εκ των οποίων εκπροσωπεί ο κ. Προυσανίδης δήλωσε ότι το μόνο το οποίο ζητούν επιτακτικά από τη δικαιοσύνη είναι να μπορέσουν να δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν, συμπληρώνοντας πως ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν, να επουλωθούν οι πληγές είναι να υπάρξει μία απόφαση της δικαιοσύνης, η οποία πραγματικά δικαιώνει τόσο σε ποινικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Οι κατηγορούμενοι επέλεξαν να εκπροσωπηθούν απο τους δικηγόρους τους

Οι  κατηγορούμενοι ανά περίπτωση θα δικαστούν για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή δια παραλείψεως. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους και ο ιδιώτης που προκάλεσε την έναρξη της πυρκαγιάς, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια, αλλά και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε πολύμηνη ανάκριση με το πέρας της οποίας ο Ανακριτής ζήτησε την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα για συγκεκριμένους κατηγορούμενους. Η θέση του, υιοθετήθηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με βούλευμα που εξέδωσαν. Το θέμα κρίθηκε οριστικά από το Συμβούλιο Εφετών που υιοθετώντας ανάλογη εισαγγελική πρόταση, απέρριψε την αναβάθμιση σε κακούργημα και εξέδωσε τον περασμένο Ιούνιο βούλευμα που διατάσσει να δικαστούν 21 από τους 23 κατηγορούμενους, για πλημμελήματα. Οι εφέτες απάλλαξαν τρεις κατηγορούμενους από την Αστυνομία που είχαν κατηγορηθεί, κρίνοντας ότι έχουν δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τις ενέργειες τους.{https://www.athensvoice.gr}

Related Posts