Μάτι: «Θα πρέπει να ψάξετε στους πεθαμένους» – Η συγκλονιστική κατάθεση της μητέρας των διδύμων στη δίκη

Έχασαν τα δίδυμα κοριτσάκια τους και τους γονείς τους στο Μάτι. Όλοι μαζί βρέθηκαν αγκαλιασμένοι στο κτήμα Φράγκου με τις σορούς και άλλων ανθρώπων που τυλίχτηκαν στις φλόγες εκείνη την τραγική ημέρα. Σήμερα, οι γονείς των κοριτσιών κατέθεσαν στη δίκη για το Μάτι, όπως και άλλοι μάρτυρες, και τα όσα είπαν συγκλόνισαν.

«…Ξεκίνησα να παίρνω τηλέφωνο την πεθερά και τον πεθερό μου αλλά δεν μπορούσα να τους πιάσω. Εκεί άρχισα να ανησυχώ. Ήθελα να δω τι συνέβαινε. … Παίρναμε την αστυνομία. Τους λέγαμε ότι τα παιδιά και τα πεθερικά μου πήγαιναν προς Νέα Μάκρη, μας είπαν πως ακόμα δεν είχαν εικόνα», είπε στην αρχή της κατάθεσής της στη δίκη για το Μάτι η κ. Γεωργία Ξυραφάκη μητέρα των αδικοχαμένων κοριτσιών για να συνεχίσει: «….Μετά από πάρα πολλά τηλεφωνήματα, μας είπαν δεν έχουμε να σας πούμε κάτι και ότι εφόσον “δεν έχουμε βρει κάτι θα πρέπει να ψάξετε στους πεθαμένους” και ότι “θα πρέπει να πάτε στο Γουδί να δώσετε γενετικό υλικό και ίσως βρεθεί κάτι”. Πήγαμε, δώσαμε γενετικό υλικό και περιγραφή το τι φορούσαν τα κορίτσια».

Η ίδια περιέγραψε τη φρίκη αυτής και του συζύγου της όταν είδαν βίντεο με δύο κοριτσάκια που μοιάζανε στα παιδιά της, αλλά και με το τηλεφώνημα αγνώστων που τους έλεγαν ότι έχουν τα παιδιά τους. «Φύγαμε και κατευθυνθήκαμε στο Σχιστό όπου είχαν σορούς. Καθώς περιμέναμε εκεί, μπήκαμε στο ίντερνετ και είδαμε ένα βίντεο με ένα αλιευτικό με κάτι παιδάκια που μοιάζανε πάρα πολύ με τα κορίτσια μας, μας έδωσαν ελπίδες. Ήμασταν σχεδόν σίγουροι ότι ήταν αυτές. Φύγαμε και πήγαμε προς Άλφα που είχαμε δει αυτό το βίντεο. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να το δούμε και φύγαμε. Βγάλαμε φωτογραφία που φαίνονται τα κορίτσια και κατευθυνθήκαμε στις 24/7 στο λιμενικό, μήπως μάθουμε πληροφορίες. Μας είπαν πως υπήρχαν πολλά παιδάκια όντως στο πρώτο αλιευτικό, αλλά δεν είχαν καταγράψει ονόματα. Εκεί αναπτερώθηκε το ηθικό μας, είπαμε θα τα βρούμε τα παιδιά μας, κάποιος θα τα έχει φροντίσει. Πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα και προσπαθούσαμε να μάθουμε κι εκεί πληροφορίες. Μετά κατευθυνθήκαμε σε κάποια γήπεδα. Εγώ πήγα στο δημαρχείο Ραφήνας όπου υπήρχαν δημοσιογράφοι και μου λέει ο σύζυγος μου “θα μιλήσω μήπως κάποιος έχει κάποια πληροφορία”. Δώσαμε το τηλέφωνο του συζύγου. Ξεκίνησε άλλο μαρτύριο, μας έπαιρναν τηλέφωνο και μας έλεγε τα παιδιά σας είναι εδώ, τρώνε παγωτό, άλλοι μας έλεγαν ότι ήταν εκεί δίπλα τους και καίγονταν. Λέγαμε “αποκλείεται”, οι παππούδες θα έκαναν τα πάντα για να είναι σώα και αβλαβή», είπε η μάρτυρας.

Στη συνέχεια και αφού οι σοροί των παιδιών της ταυτοποιήθηκαν η συγκεκριμένη οικογένεια όπως και πολλές άλλες που έχασαν ανθρώπους στο Μάτι συνέχισε να ταλαιπωρείται. Η κ. Ξυραφάκη περιέγραψε: «Στις 27/7 ταυτοποιήθηκαν οι σοροί πεθερικών μου. Μας είπαν ότι υπήρχαν και σοροί μικρότερης ηλικίας. Δυστυχώς μάθαμε ότι ήταν δικά μας παιδιά την επόμενη ημέρα…. Τους ήταν δύσκολο να ταυτοποιήσουν ποια είναι ποια. Επειδή ήταν δίδυμα και ίδια ηλικία δεν μπορούσαν να ταυτοποιηθούν με αποτέλεσμα να τους κηδεύσουμε 3 Αυγούστου 2018. Σκεφτήκαμε ότι τους είχαμε φτιάξει κάτι μασελάκια και μόνο έτσι μπορέσαμε να καταλάβουμε ποια είναι ποια, δεν μας τις δίνανε ούτε για να τις θάψουμε».

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο πατέρας των κοριτσιών, Ιωάννης Φιλιππόπουλος, ο οποίος συγκλόνισε: «Στο οικόπεδο με τα 26 πτώματα ήταν το πρώτο αμάξι του πατέρα μου. Αφού έκαναν έρευνες βρήκαν αυτή την υπέροχη άμορφη μάζα. Η μανούλα μου από κάτω, τα κορίτσια στη μέση και ο πατέρας μου από πάνω» είπε ο μάρτυρας για να προσθέσει: «Υποψιάστηκαν πως πρόκειται για την οικογένεια μου αλλά έπρεπε να το αποδείξουν με DNA. Εάν εκείνη η ημέρα δεν ήταν Δευτέρα και ήταν Κυριακή θα είχαμε χιλιάδες θύματα…».

«Ήταν καμένη, ήταν συγκλονιστικό θέαμα»

Η μάρτυρας η κ. Ειρήνη Ορφανού κατέθεσε για την απώλεια της αδελφής της. Η μάρτυρας ανέφερε: «Ήρθα να καταθέσω για την απώλεια της αδερφής μου. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν πολλές φωτιές, αλλά επί της Μαραθώνος πάντα υπήρχαν πυροσβεστικά. Υπήρχε μια τάξη. Εκείνη την ημέρα η αδερφή μου ήταν μόνη της. Εγώ έκανα την τελευταία μου χημειοθεραπεία και ήμουν στην Αγία Παρασκευή. Δεν υπήρχε άνθρωπος να πάει να τη βοηθήσει. Κατέβηκε τα σκαλιά και εκεί έμεινε. Ήταν καμένη, ήταν συγκλονιστικό θέαμα. Έφτασε ο ανιψιός μου με τη γυναίκα του και τα είδαν όλα. Αυτό που έγινε με το Μάτι δεν είχε γίνει ξανά ποτέ».

Τέλος, η κ. Βαρβάρα Γεωργακοπούλου η οποία έχασε τον σύζυγο της στο Μάτι κατέθεσε στο δικαστήριο: « Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα να φεύγεις και να αφήνεις πίσω τον άνθρωπό σου νεκρό. Ήταν γυμνός όπως σηκώθηκε από το κρεβάτι με ένα σορτσάκι. Τους πήγα προσωπικά του αντικείμενα και αναγνωρίστηκε μετά από 13 ημέρες. Άλλος θάνατος για μένα. Δεν ξέρω τι παρέλαβα, από ό, τι μου είπαν ήταν ένα φέρετρο πούπουλο…».

Related Posts