Μάτι : Υπήρξε ενημέρωση για νεκρούς 70 λεπτά πριν την σύσκεψη υπό τον Τσίπρα

Νέα στοιχεία από την δικογραφία της υπόθεσης που παρουσιάζει «Το Βήμα». Από τις 10.30μμ , δύο ώρες πριν τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, το επιχειρησιακό κέντρο της Κεντρικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ ενημερωνόταν για νεκρούς στην λεωφόρο Μαραθώνος. Στη δικογραφία της υπόθεσης και οι δηλώσεις και οι αναρτήσεις του κ. Τσίπρα

Nέα στοιχεία για ανεύρεση νεκρών στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι τουλάχιστον 70 λεπτά πριν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλεξη Τσίπρα, όπου δεν αναφέρθηκε οτιδήποτε σχετικό, προκύπτουν από επικοινωνίες αστυνομικών δυνάμεων που περιέχονται στην δικογραφία της υπόθεσης κι αποκαλύπτει «Το Βήμα». Καθότι διαπιστώνεται ότι ήδη από τις 10.29 μμ υπήρχαν αναφορές αστυνομικών ότι έχουν βρεθεί απανθρακωμένα πτώματα κοντά σε ταβέρνα επί της λεωφόρου Μαραθώνος . Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα της προσπάθειας υποβάθμισης – πιθανόν για επικοινωνιακούς λόγους- του μεγέθους της τραγωδίας, το πρώτο κρίσιμο βράδυ. Κι αυτό γιατί φαίνεται έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να είχαν δώσει σαφείς αναφορές για ύπαρξη νεκρών και υπήρχε ενημέρωση του επιχειρησιακού κέντρου της αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής ήταν γνωστές οι αναφορές που είχαν συντάξει αστυνομικοί που συμμετείχαν στη προσπάθεια απεγκλωβισμού πολιτών . Σε μία απ αυτές αναφερόταν ρητώς «η ανεύρεση στις 11.10 μ.μ. έξι απανθρακωμένων ατόμων, από τις οποίες τέσσερις ανήκαν σε ενηλίκους και δύο σε ανηλίκους σε σπίτι στην οδό Πανός στο Μάτι, όπου μετέβησαν έπειτα από σήμα του επιχειρησιακού κέντρου της ΕΛ.ΑΣ. Οπως σημειωνόταν σε δραματικό τόνο στις αναφορές των αστυνομικών «τα έξι πτώματα καιγόντουσαν ακόμη και τα σβήσαμε με τον πυροσβεστήρα».

Ομως τώρα από την δικογραφία της υπόθεσης ανακύπτει ότι υπήρχε ενημέρωση όλης της ΕΛ.ΑΣ για ανεύρεση νεκρών 40 λεπτά νωρίτερα από τον προαναφερθέντα εντοπισμό νεκρών. Τα νεώτερα στοιχεία προκύπτουν από συνομιλίες που καταγράφηκαν στο επιχειρησιακό Κέντρο της Κρατικής Ασφάλειας όταν και στις 10.29 υπάρχουν αναφορές για τον εντοπισμό δύο απανθρακωμένων πτωμάτων στην ταβέρνα του «Βασίλη» κοντά στη λεωφόρο Μαραθώνος. Με τους αστυνομικούς να αναφέρουν ότι ειδοποιήθηκαν, πριν από αυτή την ενημέρωση, πως θα πρέπει να βοηθήσουν άτομα που χρειάζονται πρώτες βοήθειες.

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός εισήλθε στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι στις 11.40μμ της 23ης Ιουλίου, ενώ προχώρησε σε δηλώσεις όπου δεν υπήρχε καμιά αναφορά σε θύματα, μετά τα μεσάνυκτα.

Συμπληρώνεται ακόμη ότι στη δικογραφία της υπόθεσης έχουν ενταχθεί απομαγνητοφωνήσεις από την ενημέρωση του Πρωθυπουργού -με βάση τα τηλεοπτικά βίντεο- αλλά και οι αναρτήσεις του σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπου και πάλι δεν είχε αναφέρει οτιδήποτε σχετικό. Αυτό το υλικό φαίνεται να έχει παραδοθεί από συνηγόρους μηνυτών για την τραγωδία στο Μάτι. Τέλος, όπως σημειώνει ο νομικός εκπρόσωπος κατηγορουμένων εκπροσώπων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δικηγόρος Αθηνών Θρασύβουλος Κονταξής, «η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια και εκτιμώ ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν, πέρα από τις αρχικές εντυπώσεις».

Related Posts