Κωνσταντοπούλου για φωτιά στο Μάτι: Συγκάλυψη του εγκλήματος – Μόνο ο μηχανισμός παραπληροφόρησης λειτούργησε

Τη βεβαιότητά της ότι, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι διαπράχθηκαν κακουργηματικές πράξεις κατέθεσε στο δικαστήριο η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η μάρτυρας έκανε λόγο για μεθοδεύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να δικάζονται για πλημμελήματα. «Έγινε λυσσαλέα προσπάθεια να συρρικνωθεί η πραγματική διάσταση του εγκλήματος», σημείωσε.  «Η υπόθεση του Ματιού δεν αφορά ένα ατύχημα. Αυτό που έγινε στο Μάτι δεν είναι ατύχημα. Δεν έγινε κατά λάθος. Είναι έγκλημα.
.
Οι ανθρώπινες ζωές χάθηκαν από κακουργηματική ευθύνη από εκείνους που δεν έπραξαν τα δέοντα και μέχρι σήμερα εκκρεμεί αυτή η ευθύνη», κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία, για την υπόθεση, έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά. «Όταν βγήκε το βούλευμα παραπομπής για αμέλεια που ανέτρεπε την κυριαρχική απόφαση για το κακούργημα της έκθεσης ξεσηκώθηκε όλη η κοινότητα και όλος ο κόσμος στο Μάτι φώναζε κακούργημα. Όχι ως σύνθημα. Αλλά έχοντας βιωματική, τραυματική γνώση αλλά και πλήρη αντίληψη των μεθοδεύσεων που ακολούθησαν για να φτάσουμε σε αυτή την άποψη της κατηγορίας», συμπλήρωσε.
.

Αφότου σημείωσε ότι, από τις 7 το απόγευμα της μοιραίας ημέρας, είχε γίνει γνωστό ότι υπήρχαν νεκροί στο «ολοκαύτωμα σε καιρό ειρήνης στο Μάτι», όπως είπε, χαρακτήρισε «σκηνοθετημένη» τη σύσκεψη που έγινε το ίδιο βράδυ στην Πυροσβεστική με επικεφαλής τον -τότε πρωθυπουργό- Αλέξη Τσίπρα.

«Υπήρχαν νεκροί που γνώριζαν οι ζωντανοί. Γινόταν χαμός αλλά για να μη δημοσιοποιηθεί τίποτα ενώ λείπει ο πρωθυπουργός και να μαγειρευτεί όλο αυτό ,στις 7 η ώρα που πια η φωτιά έχει προκαλέσει τη μείζονα καταστροφή και άνθρωποι βρίσκονται στη θάλασσα και παλεύουν για τη ζωή τους, εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Απόλυτο σιωπητήριο που αντικατοπτρίζει την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος», είπε πριν κάνει λόγο για συσκότιση της υπόθεσης.

«Δεν ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός για να σωθούν όσοι μπορούσαν»

«Οι πολίτες ,οι συγγενείς και τα θύματα ήταν στο σκοτάδι. Και δεν έγινε ενεργοποίηση του μηχανισμού για να σωθούν εκείνοι που θα μπορούσαν να σωθούν. Μέχρι τις 11.30 το βράδυ δεν ξέρουν ότι χαροπαλεύουν άνθρωποι στη θάλασσα και ο πρωθυπουργός κάνει μια δήλωση χωρίς να μιλά για το ολοκαύτωμα που είχε συμβεί και να προετοιμάσει την μετατόπιση ευθυνών προς τους κατοίκους», κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και υπογράμμισε ότι, αν και στις 12 το βράδυ υπήρχε «εκατόμβη νεκρών», δεν υπήρξε καμία σχετική ενημέρωση κατά τη συνέντευξη τύπου. «Καμία ενημέρωση για νεκρούς ενώ το πρώτο δημοσίευμα έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο μεταξύ 6 και 7 και είναι ήδη γνωστό ότι από τις 7 ενδεχομένως και νωρίτερα γνώριζαν άπαντες για την τραγωδία που είχε συμβεί και για ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο», είπε ενώ επανέλαβε ότι δεν κινητοποιήθηκε ο «μηχανισμός διάσωσης ,αλλά κινητοποιείται μηχανισμός παρουσίασης άλλης κατάστασης».

«Οι υπεύθυνοι αντί να ανασκουμπωθούν, να σώσουν όσους μπορούσαν αφιέρωσαν δυνάμεις να σκηνοθετήσουν τη συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσουν πλαστή πραγματικότητα, να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες» είπε η ίδια ενώ συμπλήρωσε πως, «η συνέντευξη έληξε χωρίς ανάληψη ευθύνης και χωρίς καμία οδηγία σε αρμόδιους φορείς να πράξουν τα δέοντα. Η συνέντευξη τύπου κατέληξε ότι η φωτιά κινήθηκε γρήγορα. Για να δώσει άφεση αμαρτιών στον εαυτό του. Πάνω στα πτώματα και τις ζωές εκείνων που χαροπάλευαν άκουγαν έναν πρωθυπουργό να λέει ότι σε δύο ώρες τι να κάνεις».

Η μάρτυρας εξέφρασε την πεποίθησή της ότι υπήρξε αρκετός χρόνος προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα σχέδια εκκένωσης και κατάσβεσης. Παράλληλα, τόνισε ότι θύματα είναι όλα τα μέλη της κοινότητας, παρότι εκείνοι που έχουν υποστεί ζημιές δεν μπορούν να παρασταθούν στο δικαστήριο. «Εξίσου θύματα είναι ο θείος των νεκρών κοριτσιών που έμειναν χωρίς εκπροσώπηση στη δίκη, σύντροφοι που μπορεί να μην νυμφεύτηκαν ,αλλά η αγάπη τους είναι εξίσου μεγάλη», είπε ενώ μετέφερε ενώπιον των δικαστών και τις αφηγήσεις κατοίκων της περιοχής οι οποίοι «σώθηκαν από θαύμα». Σύμφωνα με τους τελευταίους, τη μοιραία βραδιά, δεν ακούστηκε καμία σειρήνα ή καμπάνα, ούτε κάποια ανακοίνωση ώστε να τρέξουν να σωθούν.

«Η κοινή πείρα λέει ότι την ημέρα που ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι τέσσερα και ισχυροί δυτικοί άνεμοι θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή τα εναέρια μέσα. Ούτε οι άνθρωποι στον πόλεμο δεν πεθαίνουν όπως στο Μάτι. Στον πόλεμο χτυπάει έστω μια σειρήνα. Και μετά έγινε προσπάθεια να ενοχοποιηθούν οι κάτοικοι. Οι εμπλεκόμενοι μονοί διπλοί έσπευσαν να σώσουν τους εαυτούς τους και όχι τα θύματα. Εκείνο το βράδυ αφού έφυγε ο πρωθυπουργός από το Κέντρο Επιχειρήσεων με μόνη αναφορά ότι κάνουν ότι μπορούν έφτασε 2.40 το πρωί για να γίνει η πρώτη επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση για τουλάχιστον είκοσι νεκρούς», σημείωσε και υπογράμμισε ότι «αυτά που έγιναν από την πρώτη μέρα της τραγωδίας συνδέονται άμεσα με αυτά που εξετάζετε στο πλαίσιο της αναζήτησης της ουσιαστικής αλήθειας».

Η ίδια επέμεινε στη θέση της για προσπάθεια συγκάλυψης, επισημαίνοντας πως  «εκείνη τη μέρα αμέσως μετά τη συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν όλοι αυτοί οι νεκροί, η τεράστια τραγωδία σε καιρό ειρήνης, πάλι δεν έγιναν ενέργειες και μηχανισμοί αποκατάστασης αλλά μόνο ενέργειες συγκάλυψης. Δε δικαιολογείται η μη ενημέρωση μέχρι και τις 2.40 το πρωί. Είναι πια γνωστό στους πάντες ότι πολύ πριν αρχίσει η σύσκεψη υπό τις κάμερες είναι γνωστό το μέγεθος της τραγωδίας και οι ευθύνες. Από το απόγευμα της ίδιας μέρας είχε δοθεί εντολή στις δυνάμεις, ενώ γνώριζαν για νεκρούς, να μην προβαίνουν σε μη περισυλλογή νεκρών. Δεν είναι μόνο εντολή συγκάλυψης, είναι και εντολή όπου αποτυπώνει την έκθεση. Δυνητικά στην κατάσταση που βρίσκονταν οι άνθρωποι σημαίνει και μη περισυλλογή ζωντανών. Εκπονήθηκε και ενορχηστρώθηκε σχέδιο για να μην αποτυπωθούν οι νεκροί μέχρι να ολοκληρωθεί η ενημέρωση από τον πρωθυπουργό. Οι κυβερνητικές ευθύνες έχουν υποπέσει στην αποσβεστική προθεσμία λόγω του Συντάγματος, που συμπληρώθηκε το καλοκαίρι προς φθινόπωρο το καλοκαίρι του 2021 όταν καταλήξει η Εύβοια υπό τον Κολοκούρη που προήχθη σε αρχηγό της πυροσβεστικής.Πολλά πρόσωπα προήχθησαν από την παρούσα κυβέρνηση».

Related Posts