Φωτιά στο Μάτι: Αυτό είναι το υπόμνημα που κατέθεσε ο Ηλίας Ψινάκης

Γραπτό υπόμνημα κατέθεσε ο δήμαρχος Μαραθώνα – Νέας Μάκρης, Ηλίας Ψινάκης προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για τους χειρισμούς του στην φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην ανατολική Αττική.

Ο Ηλίας Ψινάκης μεταξύ άλλων αναφέρει ότι είναι βαθιά και ακλόνητη πεποίθησή του είναι πως οι υπηρεσίες του Δήμου ήταν από το πρωί της 23ης/7/2018 σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή, αντέδρασαν ακαριαία και με απόλυτο συντονισμό μετά την έναρξη της πυρκαγιάς υπό τις εντολές των αρμόδιων αντιδημάρχων, παρείχαν δε από τις πρώτες βραδινές ώρες κάθε δυνατή βοήθεια και αρωγή στους πληγέντες της πύρινης λαίλαπας, ανταποκρινόμενες σε κάθε απαίτηση ή αίτημα που προβλήθηκε από τους φορείς που σε κεντρικό επίπεδο συντόνιζαν το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς και διαχείρισης των προβλημάτων των πληγέντων – πυρόπληκτων συμπολιτών του. Ο Ηλίας Ψινάκης εκφράζει την βαθιά όπως αναφέρει θλίψη και συντριβή του για τους 99 νεκρούς της τραγωδίας αυτής.

Ο δήμαρχος Μαραθώνα – Νέας Μάκρης περιγράφει στο υπόμνημά του όλα όσα είχαν προηγηθεί και τις εργασίες που είχαν γίνει αλλά και την ετοιμότητα που υπήρχε την μοιραία εκείνη ημέρα. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι τα δυο πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου ήταν απολύτως λειτουργικά και επιχειρησιακά έτοιμα, οι εθελοντές δασοπυροσβέστες ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα, γεγονός άλλωστε που καταδείχθηκε από την άμεση επέμβασή τους στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Για το θέμα της εκκένωσης της περιοχής υποστηρίζει ότι «Με κατηγορηματικό τρόπο δηλώνω ότι ουδέποτε υπήρξε, επίσημα ή ανεπίσημα, τέτοιο σήμα περί οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία άλλωστε είναι και η μόνη αρμόδια να εισηγηθεί την έναρξη αυτής της διαδικασίας στην οποία εμπλέκεται ο Δήμος που πλήττεται από την καταστροφή, όταν δε η καταστροφή  αφορά σε περισσότερους του ενός Δήμους τότε η ευθύνη βαρύνει την Περιφέρεια».

Δείτε εδώ όλο το υπόμνημα

Related Posts