Αποκάλυψη για το Μάτι: Ηξεραν για εκατόμβη νεκρών κι οργάνωναν Ομάδες Αναγνώρισης Θυμάτων

Στη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων υπό τον πρωθυπουργό γνώριζαν για τουλάχιστον 20 νεκρούς – Τα νέα στοιχεία για την προσπάθεια συγκάλυψης, η σαφής ενημέρωση για νεκρούς από τρεις διαφορετικές υπηρεσίες και η συνέχεια της μεθόδευσης στην συνέντευξη Τύπου στη λεωφόρο Κατεχάκη

Όταν ξεκίνησε, το μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018, η σύσκεψη στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, με την παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο ήταν δεδομένο από τρεις διαφορετικούς φορείς (Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, ΕΚΑΒ) ότι ο αριθμός των νεκρών στο Μάτι, υπερέβαινε τους 20 αλλά κι ο τότε αρχηγός της ΕΛΑΣ Κ. Τσουβάλας, που ήταν παρών στην συνάντηση, ζήτησε να ενεργοποιηθεί –εκείνη την ώρα- η Ειδική Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων για ν’ αρχίσει το μακάβριο έργο της!

Πρόκειται για μια ειδική Ομάδα που ενεργοποιείται σε πολύνεκρες καταστροφές. Όχι μόνο υπήρξε συζήτηση για το τεράστιο, κύριο θέμα των ανθρωπίνων απωλειών αλλά υπήρξαν και παρεμβάσεις εκείνη τη ώρα για τον τρόπο αντιμετώπισης του.

Συγκάλυψη και ψεύτικα στοιχεία

Όμως η προσπάθεια συγκάλυψης δεδομένων κι απόσεισης των ευθυνών, δεν υπήρξε μόνο, με την αποφυγή του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για νεκρούς. Συνεχίστηκε δύο ημέρες αργότερα, με την συνέντευξη Τύπου στην Κατεχάκη, μετά από εντολή στο Μαξίμου όπου πάλι παρουσιάσθηκαν αλλοιωμένα στοιχεία ή απεκρύβησαν άλλα, διατυπώθηκε η θεωρία των πολλαπλών… εμπρησμών κι ακολούθησαν τα συγχαρητήρια των υπηρεσιακών παραγόντων…

Αυτά προκύπτουν από την δικογραφία αλλά και τις αναφορές υπηρεσιακών παραγόντων για τη τραγωδία της 23ης Ιουλίου στο Μάτι, σχετικά με τις σπασμωδικές ενέργειες της κυβέρνησης για να εξωραΐσει την δραματική κατάσταση και να αποσείσει την ευθύνη της.

Κι οι οποίες επανήλθαν στο προσκήνιο μετά τα ηχητικά ντοκουμέντα που παρουσιάσθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης κ Νίκος Τόσκας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι υπήρχαν μόνο ασαφείς πληροφορίες για νεκρούς και έτσι δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση του Πρωθυπουργού. Σαν η ύπαρξη νεκρών σε μία δασική πυρκαγιά να είναι ένα δευτερεύον θέμα που… δεν συζητήθηκε, δεν ρώτησε ο Πρωθυπουργός ή του ειπώθηκε ότι «δεν είναι κάτι σίγουρο».

Όμως όλα αυτά διαψεύδονται με το πλέον κατηγορηματικό τρόπο όχι μόνο από τα εν λόγω ηχητικά ντοκουμέντα.

ΠΡΩΤΟΝ: Προκύπτει από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της Αμεσης Δράσης ότι μέχρι εκείνη την ώρα(στις 11.40 μπήκε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη στο Χαλάνδρι) υπήρχε γνώση για 20 νεκρούς.

Πιο συγκεκριμένα στις 9.46 μμ υπάρχει ενημέρωση για απανθρακωμένο άτομο στην μέση της λεωφόρου Δημοκρατίας , αριθμός 107. Κι ακολουθεί η συνέχεια: Στις 10.49μμ υπάρχει νέα ενημέρωση ότι «υπάρχουν καμένοι στο δρόμο που ξεκινά από τη παραλία στο Μάτι με κατεύθυνση το βουνό».

Στις 11.20 μμ είχε ανοίξει καρτέλα στο κέντρο της ΕΛΑΣ ότι υπάρχει απανθρακωμένο άτομο στην συμβολή των οδών Χρυσανθέμων και Ποσειδώνος στο Μάτι.

Στις 11.18μμ υπάρχει άλλη καταγραφή για ανεύρεση απανθρακωμένης γυναίκας μέσα σε οικία στο Μάτι, όπως μάλιστα δήλωσε ο ίδιος ο γιος της.

Στις 11.25 υπάρχει νέα ενημέρωση της ΕΛΑΣ ότι «στο Μάτι τρείς νεκροί. Ενας ενήλικας και δύο παιδιά έχουν καεί έξωθεν οικίας».

Στις 11.39 -που έμπαινε ο Πρωθυπουργός στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής- μεταδιδόταν στο κέντρο της ΕΛΑΣ ότι «στη οδό Πανός στην Ραφήνα καίγονται τρία άτομα».

Επιπλέον από συνομιλίες που καταγράφηκαν στο επιχειρησιακό Κέντρο της Κρατικής Ασφάλειας προέκυπταν καταγραφές κι ενημερώσεις στις 10.29 μμ για τον εντοπισμό δύο απανθρακωμένων πτωμάτων στην ταβέρνα του «Βασίλη» κοντά στη λεωφόρο Μαραθώνος.

Επίσης σε αναφορά αστυνομικών προσδιοριζόταν η «ανεύρεση στις 11.16 μ.μ. έξι απανθρακωμένων ατόμων, από τις οποίες τέσσερις ανήκαν σε ενηλίκους και δύο σε ανηλίκους, σε σπίτι στην οδό Πανός στο Μάτι».

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Επιπλέον στην έκθεση του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής κι ειδικού πραγματογνώμονα κ. Ανδριανού Γκουρμπάτση επισημαίνεται ότι όλοι οι πολιτικοί κι υπηρεσιακοί παράγοντες «γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών κατοίκων -παραθεριστών από την ώρα 18:36 μμ. Ωστόσο επιβεβαιωμένο θύμα (νεκρό – άτομο μέσης ηλικίας) από την πυρκαγιά αναφέρεται από Αξιωματικό ΠΣ προς το 199- ΣΕΚΥΠΣ την ώρα 19:51:04 μμ στην άκρη του δρόμου, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας αρ. 107 στο Κόκκινο Λιμανάκι»

ΤΡΙΤΟΝ: Στις έγγραφες εξηγήσεις στις οποίες προχώρησε, στις 23 Νοεμβρίου 2018, ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κ. Τσουβάλας (αποχώρησε τον Αύγουστο του 2018), εκτός των άλλων, αναφέρει για τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε το βράδυ εκείνο: «περί ώρα 24.00 της 23ης Ιουλίου 2018 (σ.σ.: κι ενώ ήταν στην αίθουσα συσκέψεων ο Πρωθυπουργός) μίλησα τηλεφωνικά με τον διευθυντή του ΕΣΚΕΔΙΚ (συντονιστικό όργανο της ΕΛ.ΑΣ.) ταξίαρχο κ. Τζεφέρη Πέτρο και την υποστράτηγο Μηνιάτη Πηνελόπη, διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, και τους ζήτησα στο πλαίσιο επιφυλακής ετοιμότητας, που ήδη βρίσκονταν στο γραφείο τους, να πραγματοποιήσουν μία πρώτη, άτυπη κοινή προπαρασκευαστική συνάντηση συνεργατών τους για να εξετάσουν την διαδικασία που προβλέπεται για τη συγκρότηση λειτουργία της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών».

Δηλαδή λίγο πριν ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρει οτιδήποτε για νεκρούς στο Μάτι, ακριβώς δίπλα του γινόταν λόγος για τη διαδικασία αναγνώρισης θυμάτων σε πολύνεκρα συμβάντα.

Όμως και στην συνέντευξη Τύπου μετά από δύο ημέρες στη λεωφόρο Κατεχάκη, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από εντολή του Μεγάρου Μαξίμου με την παρουσία του κ. Τζανακόπουλου, παρουσιάσθηκαν λανθασμένα, αλλοιωμένα στοιχεία για υποτιθέμενο σχέδιο εμπρηστών στις πυρκαγιές της Κινέτας και του Ματιού, ενώ αλγεινή εντύπωση έδωσαν τα συγχαρητήρια που άρχιζαν να μοιράζουν οι αξιωματούχοι!

Ακόμη παρουσιάσθηκαν όχι ακριβή στοιχεία για τον χρόνο έναρξης της πυρκαγιάς αλλά και για τη καθήλωση των πυροσβεστικών αεροπλάνων –όχι μόνο λόγω των ισχυρών ανέμων που ήταν η βασική δικαιολογία- αλλά λόγω τεχνικών βλαβών κι άλλων επιχειρησιακών λαθών. – https://www.in.gr

Related Posts