Η πρώτη αναστολή από το Διοικητικό Εφετείο προστίμου σε αυθαίρετο στο Μάτι

Μπλοκάρει το Διοικητικό Εφετείο με προσωρινή διαταγή του την επιβολή προστίμου σε πυρόπληκτο για αυθαίρετο κτίσμα (πάνω σε ρέμα σύμφωνα με την Πολεοδομία) στην ευρύτερη περιοχή.

Η δικαστική νίκη του πυρόπληκτου ανοίγει το δρόμο σε εκατοντάδες άλλους να διεκδικήσουν την αναστολή μεγάλων χρηματικών προστίμων που τους επιβλήθηκαν τον Νοέμβρη του 2018, λίγους μήνες μετά την πυρκαγιά που παρέσυρε στον θάνατο 101 ανθρώπους.

Μετά τη φωτιά οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας πραγματοποίησαν ελέγχους για τη νομιμότητα των κτισμάτων. Σε συγκεκριμένο τμήμα της περιοχής υπήρχε ρέμα (Παππά), σύμφωνα με τους πολεοδόμους, που επιβάλλουν πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ στους ιδιοκτήτες των σπιτιών ανάλογα με την απόσταση από την κοίτη του ρέματος. Από την πλευρά τους οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι επισήμως δεν υπάρχει ρέμα, αφού ουδέποτε οριοθετήθηκε.

Οι συγκεκριμένοι πυρόπληκτοι που δικαιώθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο, προσέφυγαν εκεί με δικηγόρο τον Βασίλη Καπερνάρο και πέτυχαν την αναστολή εκτέλεσης του προστίμου που επιβλήθηκε στις 28-11-18 και αφορούσε περίπου 40.000 ευρώ για πρόστιμο ανέγερσης και 12.000 το χρόνο για τη διατήρησή του.

Το συγκεκριμένο κτίσμα δε είναι ισόγειο και ο κύριος χώρος του δεν ξεπερνά τα 55 τετραγωνικά μέτρα: Όπως αναφέρεται στην αίτηση «…ωστόσο, η φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην περιοχή «Μάτι», η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς τα ισόγεια κτίσματα του Νοτίου τμήματος του αγροτεμαχίου από την πλευρά της οδού Πανορμιτών Τήνου, ενώ άφησε σχεδόν άθικτη (πέραν 2 κουφωμάτων) την Βόρεια νεότερη ισόγεια κατοικία από την πλευρά της οδού Αργυράς Ακτής.

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά, που προκάλεσε το θάνατο 101 συνανθρώπων μας και κατέστρεψε εκατοντάδες ακινήτων, διενεργήθηκε έλεγχος από την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στον επανέλεγχο, διαπιστώθηκε ότι η κατοικία χαρακτηρίστηκε ως πράσινη (επιτρεπτή προς χρήση) και η αποθήκη ως κίτρινη (δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί πριν επισκευαστεί. Απαιτείται έκδοση άδειας επισκευής)».

Λόγοι ακύρωσης

Αναφέρει επίσης, πως «η ανεπάρκεια της 1ης προσβαλλόμενης απόφασης θεμελιώνεται στο γεγονός ότι απορρίπτει την υπ΄αριθ. πρωτ. 27178/12.9.2018 προσφυγή/ένστασή μου κατά της από 13/8/2018 έκθεσης αυτοψίας με την γενική και αόριστη αιτιολογία ‘ότι δεν προσκομίσθηκαν νομιμοποιητικά στοιχεία για τις αυθαίρετες κατασκευές που διαπιστώθηκαν με την από 13/8/2018 έκθεση αυτοψίας της Υ.ΔΟΜ του Δήμου Παλλήνης’, χωρίς να αναφέρει περαιτέρω.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια της αιτιολογίας των προσβαλλόμενων πράξεων θεμελιώνεται στο γεγονός ότι κατατάσσουν την ιδιοκτησία μου στην κατηγορία των αυθαιρέτων, χωρίς να προκύπτει εξ αυτών συγκεκριμένη παράβαση της πολεοδομικής νομοθεσίας και των γενικών ή ειδικών όρων δόμησης της περιοχής, καθώς, η ίδια η έκθεση αυτοψίας αναφέρει ‘…πιθανότατα το ρέμα διασχίζει τον αύλιο χώρο της ιδιοκτησίας που υπάρχει αυτοσχέδιος αγωγός, ο οποίος μαζί με το μπάζωμα αλλοιώνει την φυσική κατάσταση του ρέματος. Το συγκεκριμένο ρέμα Παππά ή Ζούγκλα δεν έχει οριοθετηθεί ως ορίζει ο νόμος. Η ύπαρξη του και η θέση του απεικονίζεται στην πινακίδα 1:5000 ΓΥΣ 6447’.

Συνεπώς, η ίδια η Υπηρεσία Δόμησης και οι διενεργούντες την αυτοψία υπάλληλοι, ΔΕΝ ΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΟΥΝ ΌΤΙ ΤΟ ΡΕΜΑ ‘ΠΑΠΠΑ’ Ή ‘ΖΟΥΓΚΛΑ’, διασχίζει το ακίνητο ιδιοκτησίας μου.

Το κυριότερο δε όλων είναι ότι στην ίδια προσβαλλόμενη αναφέρεται ότι ‘ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΟΘΕΤΗΘΕΙ ΤΟ ΡΕΜΑ ΩΣ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ’». –

 

ΝΕΑ

Related Posts