Σχετικά με την χτεσινή συνάντηση στο ΥΠΕΝ κατοίκων Πυρόπληκτων Περιοχών

Στην χτεσινή συνάντηση στο ΥΠΕΝ συμμετείχαν 5 μελη της ΣΕΚΜΑ και απο ένας εκπρόσωπος Προβάλινθου Αμπελούπολης και Κινέττας. Από το ΥΠΕΝ υπουργός Σταθάκης υφυπουργός Φάμελος και γενικοί γραμματείς και υπηρεσιακά στελέχη {link}

Αρχικά τέθηκε το θέμα της αδειοδότησης επισκευών και ανακατασκευών σε περιοχές ΔΑ που είναι και το κοινό μεγάλο άλυτο πρόβλημα όλων των πυρόπληκτων περιοχών. Στα ΔΑ με άδεια αφού επισημάναμε τα θέματα των καθυστερήσεων ο Σταθάκης και οι υπηρεσιακοι υποσχέθηκαν να πιέσουν τις υπηρεσίες δόμησης για επίσπευση διαδικασιών.

Μας μοίρασαν αντίγραφα της τροπολογίας που θα κατέθεταν την ιδια μερα για αλλαγή της απαιτησης θεωρημένης άδειας , με αντίγραφο άδειας,κάτι που απλοποιεί την διαδικασία. Υποσχέθηκαν να πιέσουν να αρθεί η δυστοκία της Αποκεντρωμένης στην νομοθετημένη διαδικασία και γίαυτό έχουν ήδη στειλει το υπόβαθρο στις υπ. Δόμησης.

Περάσαμε στο θέμα ΔΑ χωρίς άδεια που συζητήθηκε για περίπου μισή ώρα. Ο εκπρόσωπος του Προβάλινθου σε δραματικό και υψηλό τόνο παρουσίασε το αδιέξοδο και την απελπισία του να ζείς χωρίς ελπίδα να ξαναχτίσεις το σπίτι σου και χωρίς πολιτικό πλάνο για πιθανή λύση. Και εκεί ξαναζήσαμε αυτό που βιώσαμε στον Φάμελλο προχθές.

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ. ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ μετά τις απανωτές απορριπτικές αποφάσεις οικιστικων πυκνώσεων και εξαγοράς εκχερσωμενων αγροτικων εκτάσεων απο το ΣΤΕ. Προτείναμε τη λύση της Πράξης Υπουργικού ΣΥμβουλίου (περίπτωση ΑΝθούσας) και οι παρευρισκόμενοι Υπουργοί την απέρριψαν προφασιζόμενοι ότι θα απορριφθεί απο το ΣτΕ και δεν επέδειξαν την πολιτική βούληση να προχωρ΄σηουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η μόνη «ελπίδα» που μας υπέδειξαν είναι η αμφισβήτηση της δασικότητας μέσω των συμβολαίων αγοραπωλησίας όλης της περιοχής με παρουσίαση φακέλλου στην διεύθυνση Δασώνν και με παρουσία του γραφείου του κ Φάμελλου.

Μετά συζητήθηκαν θέματα όπως καθυστερήσεις σε ΑΑ λόγω μη καθορισμού αξόνων που πήραμε βέβαια υποσχέσεις επίσπευσης (προφανώς αφου βγήκαν οι άξονες)

Σταθάκης και Φάμελλος αποχώρησαν για την Βουλή και μείναμε με Τη ΓΓ Πολεοδομικού σχεδιασμου και συνεργάτες της προκειμένου να μας ενημερώσουν για το Ειδικό Χωρικό.

Αυτό είναι σε φάση προέγκρισης και θα παρουσιαστεί σε εκπροσώπους των Δήμων και της ΣΕΚΜΑ την ερχόμενη Δευτέρα στο γραφείο της. Να σημειωθεί ότι η ΣΕΚΜΑ προσκαλείται για πρώτη φορά σε συναντήσεις για το ΕΧΣ. Θα ακολουθήσει η δημοπράτηση της εκπόνησης της μελέτης, η ανάθεσή της κλπ. Η φάση της προέγκρισης περιλαμβάνει ορισμό της περιοχής , καθορισμό χρήσεων γενικευμένα ( χωρίς να ορίζει πού) και μέγιστο συντελεστή.

Ο εκπρόσωπος του Προβάλινθου εξεράγη όταν έμαθε ότι δεν περιλαμβάνεται η περιοχή του στο ΕΧΣ αλλά πήρε την υπόσχεση ότι η ΓΓ Πολεοδομικού σχεδιασμού θα το ξαναδεί.

Εκεί ήρθαν 2 επιπλεον μέλη της ΣΕΚΜΑ και συνεχιστηκε η συζητηση για το ΕΧΣ.Δυστυχώς έγινε σαφές πάλι ότι το Ειδικό Χωρικό ξεκινά λαμβάνοντας υπ´όψιν το υπόβαθρο του θεωρημένου Δασικού χάρτη και έτσι δεν είναι εργαλείο που θα διευκολύνει στην λύση των ΔΑ. Παραδοθηκαν υπομνηματα με ολα τα αιτηματα μας ενω τονιστηκε επανειλημενα η απιστευτη καθυστερηση που ταλαιπωρει ολους τους πυροπληκτους και που ειναι αποκλειστικη ευθυνη της κυβερνησης να λυσει.Παραθέτουμε συνημμένο το υπόμνημα με τα αιτήματα μας που παραδώσαμε σαν ΣΕΚΜΑ

Related Posts